Apple Inc., celebrul producator al iPod-ulu si Apple Corps, gardianul intereselor muzicii Beatles-ilor, au anuntat ca au ajuns la o intelegere in urma disputei pentru numele companiei si folosirea logo-ului.
Dupa ani buni de confruntari, concluzia a fost pozitiva: Putem ajunge la o intelegere. Intelegerea prevede ca Apple Inc. detine acum toate trademark-urile care au legatura cu Apple si urmeaza sa restituie anumite licente companiei Apple Corps Ltd., compania londoneza fondata de Beatles la sfarsitul anilor 1960.

Se pare insa ca utilizatorii de iTunes vor trebui sa mai astepte pana sa downloadeze hiturile Beatles precum "Love Me Do" sau "Hey Jude". Analistii au estimat ca Apple Inc. a platit formatiei Beatles, intre 50 si 100 100 milioane dolari,drepturi pentru numele de Apple. In plus, alti 26.5 milioane de dolari au fost platiti de catre Apple in urma disputelor cu Apple Corps.

Nu este nici un secret ca Steve Jobs, directorul executiv al Apple, si un foarte mare fan al formatiei Beatles, si ca si-a dorit ca muzica formatiei britanice sa poata fi valabila pe iTunes. Formatia, care a vandut mai bine de doua miliarde de melodii in intreaga lume, a catapultat Apple Corps in topul celor mai buni provideri de muzica. "Iubim Beatles si a fost dureros sa ne aflam in dispute legate de trademark cu ei, a mai declarat Jobs, citat de presa internationala.

Beatles este unul dintre putinele nume muzicale care a refuzat ca muzica sa sa fie distribuita pe internet. In trecut artisti precum Madonna sau Metallica au facut pace cu clientii online, chiar daca au ezitat destul de mult, din moment ce download-ul a continuat sa creasca in popularitate, iTunes fiind unul dintre jucatorii care ocupa un volum foarte mare din piata.

Artistii s-au plans ca distributia online a muzicii lor le aduce un profit scazut, si ca iTunes distruge integritatea artistica a unui album, prin faptul ca se permite ca o melodie sa fie descarcata cu doar 99 de centi. Trupe precum AC/DC au vandut albume intregi de muzica unor site-uri mai flexibile ca pret.

Apple Corps a fost fondata de Fab Four in 1968 si este inca detinuta de Paul McCartney, Ringo Starr, de vaduva lui John Lennon si de agentul lui George Harrison.

Compania Beatlesilor are ca logo corporatist un mar verde, urias. Apple Inc. a fost data in judecata pentru prima oara de catre Apple Corps in 1981, in urma procesului urmand ca Apple Inc. sa plateasca 80.000 dolari si sa nu intre in lumea muzicii.

Apple Corps a dat din nou in judecata compania producatoare de computere, cu aproape zece ani mai tarziu, pentru ca software-ul incorporat al Macintosh viola termenii prevazuti in urma primului proces. Apple Inc. a platit in urma acestui proces 26.5 milioane dolari. Dar tensiunile au luat nastere din nou in 2003, in momentul in care Apple Inc. a semnat contracte cu casele de discuri, pentru furnizarea de muzica pentru iTunes.

In momentul in care reprezentantii Apple Corps au invocat faptul ca utilizatorii ar putea confunda cele doua mere, avocatii companiei Apple Inc. au argumentat ca iubitorii de muzica sunt destul de destepti pentru a face diferenta intre cele doua logo-uri. Apple Corps foloseste ca logo un mar verde, stralucitor, in timp ce Apple Inc. are ca logo un mar muscat intr-o parte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri