Protectia Consumatorilor va incepe sa verifice modul in care operatorii economici respecta prevederile legii privind combaterea practicilor comerciale incorecte, potrivit declaratiilor presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
"Din dorinta de a asigura un grad ridicat de protectie al consumatorilor, ANPC a demarat punerea in aplicare a prevederilor legii 363/2007, inclusiv prin semnarea unui protocol cu Consiliul National al Audiovizualului, prin care s-a stabilit modul de colaborare in cazurile de publicitate mascata sau inselatoare din mass-media", a declarat Dan Vlaicu presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Oficialul a mai tinut sa mentioneze ca Autoritatea nu a luat nicio decizie in sensul interzicerii promotiilor de tipul "3+1 gratis", fiind necesara o perioada de tranzitie pentru a analiza aceste tehnici de promovare a produselor, urmand sa se pronunte pe fiecare caz in parte. "Legea 363/2007 transpune Directiva 29/2005, Directiva adoptata pe intreg spatiul Uniunii Europene, urmand ca fiecare stat membru sa implementeze prevederile acesteia, tinand cont de practica instantelor de judecata si de realitatile pietei', a adaugat Vlaicu.

Potrivit presedintelui ANPC, noile reglementari vor permite interzicerea metodelor abuzive prin care unii comercianti incalca drepturile consumatorilor folosind publicitatea capcana, acea practica de a convinge consumatorul sa cumpere de la o anumita societate facand publicitate unui produs la un pret foarte scazut, pentru care nu exista un stoc corespunzator. De asemenea, comerciantii care vor folosi indemnuri directe adresate copiilor de a cumpara anumite produse sau de a-si convinge parintii sa le cumpere sau vor face afirmatii false cu privire la proprietatile curative ale produselor, vor fi sanctionati de ANPC.

Mai mult, comerciantii care incearca sa creeze consumatorilor falsa impresie ca au castigat un premiu in conditiile in care nu exista unul sau actiunea pe care trebuie sa o intreprinda pentru a castiga premiul este conditionata de plata unei sume de bani sau de suportarea unui cost, risca amenzi, ca si institutiile mass-media care vor difuza reportaje publicitare pentru a promova un produs, in cazul in care comerciantul a platit pentru aceasta promovare, fara a specifica acest lucru in mod clar.

Vlaicu a atras atentia ca practicile comerciale incorecte pot fi aduse la cunostinta ANPC de orice persoana fizica sau juridica si a subliniat ca autoritatea se poate autosesiza atunci cand constata ca nu se respecta legea. Autoritatea poate da sanctiuni de la 3.000 la 30.000 de lei in functie de gravitatea cazului, iar pentru neincetarea practicii incorecte operatorul economic poate primi amenzi de pana la 60.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri