Sfarsitul sezonului estival este o ocazie buna pentru a discuta pozitionarea statiunilor de pe litoralul romanesc in functie de imaginea lor. O emisiune recenta la Realitatea TV a comparat litoralul romanesc cu cel bulgaresc din punctul de vedere al incasarilor, dezvoltarilor infrastructurii si al calitatii serviciilor oferite. Pe scurt, bulgarii fac totul mai bine ca noi: mai multi turisti, servicii mai ieftine, mai multa reclama si aproape 5 % din PIB asigurat de turism, servicii de calitate. Dar ce se intampla din punct de vedere ale imaginii cu litoralul romanesc? Ani de zile, Olimp a fost considerata perla litoralului si desi acolo nu mai fusesera facute investitii din anii 1970, imaginea promovata era una de turism de lux si prestigios.

Cu timpul, aceasta imagine a intrat in contradictie cu realitatea, si ca de obicei, realitatea are dreptate. Incercarile nereusite la inceputul anilor 2000 de a atrage in Olimp turisti cu venituri reduse programul Litoralul pentru toti sau biletele vandute prin sindicat au contribut la aceasta incoerenta. In 2005, majoritatea hotelurilor din Olimp au fost declasate si principalii sponsori s-au deplasat catre alte statiuni. In epoca noastra, imaginea unei statiuni este construita de televiziuni, de sponsori, de organizatori de evenimente si abia apoi de turisti. Astfel, Mamaia, sustinuta puternic de Primaria Constanta a devenit in 2003-2004, principalul pretendent la statutul de imagine de lux, odinioara rezervat statiunii Olimp.

O campanie agresiva de imagine, prezenta multor autoritati, promovarea proiectelor imobiliare si a atractiilor turistice a transformat statiunea familiala asigurandu-i o imagine de prestigiu si de dinamism. In mod asemanator, statiuni altadata cu imagine ponosita, precum Jupiter sau Venus, au beneficiat de organizarea unor spectacole si concerte pregatite de sponsori precum Orange, Tuborg sau Connex (Jupiter s-a lansat in anii 2000-2001 cu celebrul concurs Bingo difuzat la PRO TV). In Costinesti, o campanie de relatii publice puternica a transformat complexul Vox Maris dintr-o statiune dedicata tinerilor intr-un loc de intalnire pentru decidentii economici si politici. Prezenta lui Hagi, a unor ministri, sau personalitati din show business au fost suficiente pentru a construi unui complex turistic o imagine de loc pentru oameni influenti (imaginea statiunii Costinesti s-a degradat in schimb). Un scandal politic recent a contribuit la aceasta imagine.

Dar desigur, succesul cel mai important din punct de vedere al constructiei de imagine este Vama Veche. Transformarea unui satuc de pescari intr-un loc de petrecere pentru 100.000 de oameni nu a fost posibila decat cu ajutorul unui puternic trust mediatic. Astazi, conceptul Salvati Vama Veche, vag definit si fantezist este numai ecoul unei puternice masini de branding care a adunat vedete, artisti, preocupari de buna credinta, un mesaj cu tenta nostalgica, sponsori si investitori si amatori de distractie si de basme. De ce este Vama Veche un brand mai puternic decat altele? De ce a ajuns sa coste o camera in Vama, fara baie si fara balcon, 150 de lei noi in plin sezon? Pur si simplu pentru ca acolo s-a investit sistematic in imagine de cel putin 3 ani de zile. Este o lectie nu atat despre creativitate, cat despre perseverenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri