Programul Prima Casa 4 are sanse sa influenteze din nou preturile locuintelor, desi aparent nu exista argumente valide din punct de vedere economic pentru o scumpire a apartamentelor vechi in acest an, arata un studiu al imobiliare.ro.
„Ianuarie anul curent nu a adus doar o revigorare neasteptata a preturilor, +2% in intervalul februarie – aprilie 2011, ci si un val de optimism in piata. Interesul cumparatorilor a determinat cresterea numarului contactelor pe anunturile afisate cu peste 80% fata de luna anterioara”, spune Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro.

In luna mai, pretul mediu cerut pe metru patrat pentru o garsoniera veche din Bucuresti era de 1.180 euro (pret total de 35.400 euro pentru o suprafata utila de 30 mp), in timp ce apartamentele cu doua camere afisau o valoare ceva mai mica, de 1.131 euro/mp (putin peste 56.000 de euro pentru o suprafata utila de 50 mp), potrivit datelor inregistrate de indicele imobiliare.ro.

La polul opus se afla Timisoara, unul din marile orase unde sunt practicate cele mai mici preturi de vanzare pe segmentul rezidential. Aici, in luna mai, o garsoniera cu o suprafata utila de 30 mp era scoasa la vanzare pentru ceva mai putin de 27.000 de euro (889 euro/mp). Pentru un apartament cu doua camere de 50 de mp utili, proprietarii cereau in medie 40.000 de euro (791 euro/mp).

"Vanzatorii se vor multumi ca pot vinde acum"


“In lipsa programului Prima Casa, vanzarile au stagnat, singurele tranzactii fiind incheiate pe segmentul locuintelor cu preturi de circa 100.000 de euro, care oricum nu faceau obiectul programului. Vanzatorii au asteptat si se vor multumi ca pot vinde acum, astfel incat nu cred ca exista premise pentru cresterea preturilor pe segmentul apartamentelor de 50.000-60.000 de euro”, este de parere Iulian Niculae, proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult.

In plus, continua Niculae, vara este o perioada amortita, in care numarul tranzactiilor imobiliare scade, iar vanzatorii, dupa ce au asteptat doua-trei luni, neputand sa vanda, vor fi cu atat mai motivati sa poata inchida acum tranzactia.

Nici pe segmentul locuintelor noi nu sunt asteptate cresteri de preturi ca urmare a reluarii programului Prima Casa, intrucat stocurile de locuinte sunt ridicate, chiar daca numarul celor aflate in constructie este foarte mic. Singurele apartamente pentru care preturile ar putea creste in viitorul apropiat sunt cele construite in perioada 2005-2007, vandute la “mana a doua”, mai spune proprietarul agentiei Victoria Consult.

Cum s-a reflectat Prima Casa in preturi in ultimii 2 ani

De-a lungul ultimilor doi ani, programul guvernamental a avut un impact direct in piata rezidentiala, in special in preturile apartamentelor vechi, cu doua camere.



Lansarea programului Prima Casa 1, in luna iunie 2009, a coincis cu o oprire neasteptata a preturilor apartamentelor, conform datelor portalului imobiliare.ro. Indicele la nivel national a inregistrat o scadere de 42% a pretului mediu cerut in intervalul martie 2008 – mai 2009, de la 2.058 euro/mp pana la 1.245 euro/mp.

„Spre comparatie, in cei doi ani care au trecut de atunci, ritmul de devalorizare a apartamentelor s-a atenuat considerabil, diferenta calculata de acelasi indice fiind de 16% (n.r: procent obtinut prin raportarea valorii lunii mai 2011 la cea inregistrata pentru luna iunie 2009). Mai mult, implementarea programului guvernamental a adus chiar o revigorare pe segmentul rezidential, inregistrandu-se in iunie 2009 o crestere de 3% a preturilor apartamentelor, dupa mai bine de 12 luni consecutive de scadere”, spun cei de la imobiliare.ro.

Un alt efect vizibil la acea data a fost o aliniere a ofertelor din punct de vedere a valorii cerute, atat a unitatilor cu doua camere, care s-au oprit din scadere sau chiar s-au scumpit, cat si a celor cu trei camere, care au continuat sa scada. „Jumatate din anunturile imobiliare de la acea data afisau un pret situat in jurul valorii de 60.000 de euro. Avantajata a fost in special categoria apartamentelor vechi cu doua camere”, se mai arata in analiza portalului.

Prima Casa doi a fost lansat in martie 2010, iar implementarea programului a coincis cu o crestere de 1% a preturilor apartamentelor la nivel national, dupa doua luni consecutive de scadere.

Mai vizibil a fost impactul celei de-a treia versiuni a programului. Implementarea acesteia a avut loc dupa o perioada de zece luni consecutive de scadere, preturile apartamentelor avand oscilatii lunare cuprinse intre -0,1% in aprilie 2010 si -3,1% in august si octombrie 2010, apartamentele pierzand in medie 15% din pret, se mai arata in analiza citata.

In acest context, dar si incurajati de datele Institutul National de Statistica (INS), care arata ca economia Romaniei a iesit din recesiune, unii proprietari ar putea fi incurajati sa creasca din nou preturile. Ramane insa de vazut care va fi reactia cumparatorilor, dat fiind faptul ca pana in prezent, o singura banca, BCR, s-a inscris in cea de-a patra etapa a programului Prima Casa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri