Neff este cunoscut ca fiind “profesionistul profesionistilor” deoarece multi manageri de fond i-au incredintat capital pe motiv ca va fi mai sigur pe mainile sale.
Aceasta perspectiva a fost justificata de performanta sa remarcabila. Pentru mai mult de 30 de ani, Windsor Fund a figurat in topul fondurilor mutuale din Statele Unite. Pana la pensionare, Neff a condus Fondul Vanguard Windsor, iar acum conduce Fondurile Mutuale Vanguard din Chicago.

“Cele mai buna profituri se fac, de obicei, dupa ce piata intra in panica”

John Neff a studiat marketing industrial in cadrul facultatii, dar a studiat la seral si despre stiintele economice. In 1954, Neff a devenit analist financiar in cadrul Bancii Nationale din Cleveland. Atat aici, cat si la urmatorul sau loc de munca, Wllington Managemet, acesta a urmat stilul investitional creat de Ben Graham.

Investitorul a aplicat aceste teorii pentru trei fonduri de actiuni, Windsor, Gemini si Qualified Dividend, si a obtinut rezultate spectaculare pana la pensionarea lui in 1995.

Profitul mediu anual al Fondului Windosr in timpul conducerii de 32 de ani ai lui Neff a fost de 13,7%, fata de profitul de 10,6% realizat prin investitia in indicele S&P 500.

Neff a investit o mare proportie din capitalul fondului in compania Ford in 1984, cand toata lumea se temea ca va intra in faliment, iar indicatorul P/E scazuse la 2,5. Acesta a cumparat o actiune sub pretul mediu de 14 dolari. In trei ani, pretul crescuse la 50 dolari, profitul Windsor urcand la 500 milioane de dolari.

“ Daca pastrezi prea mult timp actiuni care scad si le vinzi cand sunt prea ieftine iti pierzi dreptul de a te lauda”


Stilul sau investitional se baza pe investitii pe achizitii de actiuni ale companiilor cu cresteri moderate si dividende ridicate la nivele ale indicatorilor scazute si le vindea cand acestea ajungeau la o valoare justa.

Neff se descria ca fiind un investitor in actiunile cu un raport pret/venituri redus. Acesta selectiona actiunile care erau ieftine in comparatie cu profitul total.

Urmand acest principiu, Neff se baza pe urmatoarele criterii de selectie: rata P/E scazuta, crestere fundamentala a veniturilor de peste 7%, un dividend puternic si in urcare, un profit ridicat in raport cu rata P/E, companii solide din domenii in dezvoltare care erau investitii puternice din punctul de vedere al analizei fundamentale.

De asemenea, Neff recomanda sa nu investim in actiunile cu o rata de crestere ridicata si foarte cunoscuta, deoarece PER-ul acestora este invariabil impins la nivele ridicol de scumpe. Aceste actiuni au un risc ridicat deoarece se pot prabusi brusc oricand.

Investitorul considera ca exista doar doua motive de baza pentru care sa vinzi o actiune: indicatorii fundamentali s-au deteriorat, iar pretul se apropie sau a ajuns la nivelul-tinta al tau. Principalele fundamente care trebuie sa fie luate in considerare sunt estimarile de profituri si ratele de crestere pe o perioada de cinci ani. “Daca aceste actiuni incep sa scada, vinde-le imediat”, spune Neff.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri