Persoanelor juridice li se aplica o cota de impozitare stabilita prin hotararea Consiliului Local, ce poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar pentru cladirile aflate in patrimoniu, pentru care persoanele juridice au efectuat cel putin o reevaluare in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta.
Companiilor care nu au efectuat nici o reevaluare a cladirilor in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta li se aplica o cota de impozitare intre 5% si 10%.

“Scaderile de preturi inregistrate in ultimul timp la tranzactionarea imobilelor influenteaza valoarea curenta de piata pe care o constata raportul de evaluare imobiliara. Companiile pot profita acum pentru a solicita reevaluarea cladirilor din patrimoniu, care le-ar ajuta sa plateasca o suma mai scazuta ca impozit pe cladiri. In urma reevaluarii, impozitul pe cladiri se calculeaza pe baza cotei minimale si la valoarea actuala de piata, care a atins cea mai mica cota din ultimii doi ani”, explica reprezentantii MediaCity.

Diferenta care se poate economisi fata de anii precedenti depinde de momentul in care au fost cumparate imobilele si de cat de repede compania solicita reevaluarea acestora, chiar fara sa astepte trecerea celor trei ani fiscali.

“Astfel, daca se solicita o reevaluare acum, cand valoarea de piata a cladirilor a scazut fata de anii precedenti, cota de impozitare va fi cuprinsa intre 0,25%-1,5% din valoarea actuala rezultata in urma evaluarii, deci persoanele juridice vor plati mai putin”, adauga cei de la MediaCity.

Astfel, pentru un imobil care in 2007 a fost cumparat cu un milion de euro, se plateste un impozit anual de 15.000 euro. La o reevaluare, al carei cost este de 300 de euro, valoarea proprietatii ar fi de 700.000 eruo, iar impozitul ar scadea la 10.500 euro, profitul net pentru compania-proprietar fiind de 4.200 euro.

MediaCity este o companie de consultanta imobiliara integrata, printre serviciile sale numarandu-se consultanta de investitie, consultanta si intermediere pe segmentele rezidential, terenuri, birouri si industrial, servicii de evaluare imobiliara, managementul proprietatii si consultanta de marketing pentru proiecte rezidentiale si alte investitii imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri