Interesul pentru tranzactiile cu optiuni la BMFMS a crescut in ultimii ani. O optiune prezinta avantaje interesante, intrucat aceasta da dreptul unui investitor sa cumpere sau sa vanda un activ suport (un contract futures, in cazul BMFMS) la un pret pre-determinat la momentul tranzactiei, dar fara a crea o obligatie in acest sens.
Astfel, un investitor care nu doreste sa riste prea mult, dar anticipeaza o crestere a bursei, va cumpara optiuni CALL, platind ca pret o suma nu foarte mare numita prima. In acest mod investitorul are dreptul ca, pana la scadenta optiunilor, sa cumpere activul suport la pretul stabilit in momentul tranzactiei, beneficiind de cresterea pietei (exercitand optiunea, investitorul cumpara contractul futures la un pret mai mic si il vinde la pretul pietei, mai mare, inregistrand profituri).

Daca piata nu evolueaza in sensul asteptat, atunci investitorul nu exercita optiunea si pierde doar prima platita ca pret pentru aceasta, inregistrand o pierdere mult mai mica decat daca ar fi cumparat direct contractul futures si piata ar fi scazut.

Situatia este similara si pentru un investitor care anticipeaza o scadere a bursei. Acesta va cumpara optiuni de tip PUT, platind o prima vanzatorului acestora. Daca piata scade, conform anticiparilor, atunci investitorul are dreptul sa vanda contractul futures la pretul fixat in momentul tranzactiei cu optiuni si sa il cumpere, apoi, la pretul pietei, inregistrand un profit; daca piata nu scade, atunci investitorul nu exercita optiunea si pierde doar prima.

Prin urmare, lucrurile sunt clare si destul de interesante pentru cumparatorii de optiuni. Acestia au un risc limitat la prima platita, dar un potential de castig foarte mare.

Cum stau lucrurile pentru vanzatorii de optiuni? Acestia mizeaza pe o evolutie a pietei contrara celei pe care o vizeaza cumparatorii optiunilor. Prin urmare, daca un cumparator de optiuni CALL (de cumparare) mizeaza pe cresterea pietei, vanzatorul acelorasi optiuni anticipeaza o scaderi. Daca piata scade, vanzatorul optiunilor ramane cu prima incasata, iar cumparatorul nu exercita optiunea, iar lucrurile se opresc aici.

Daca, insa, piata creste, lucrurile se complica pentru vanzatorul de optiuni CALL. Acesta a incasat prima de la cumparator (insa, asa cum am vazut, aceasta nu este foarte mare). Cumparatorul va exercita optiunile detinute si va incepe sa acumuleze profituri atata timp cat piata creste. Vanzatorul acelorasi optiuni va incepe sa acumuleze pierderi atata timp cat piata creste; mai mult, acesta din urma nu are nicio posibilitate de a iesi din aceasta tranzactie. Vanzatorul optiunilor CALL este la dispozitia cumparatorului acestora, astfel ca pierderile sale sunt, teoretic, nelimitate.

Vanzatorul unei optiuni PUT are aceleasi probleme, in cazul in care piata scade. In acest caz, cumparatorul exercita optiunile, iar vanzatorul acumuleaza pierderi atata timp cat piata scade.

Acesta sunt scenarii destul de triste pentru vanzatorii de optiuni, in conditiile in care pierderile pe care acestia le poate acumula sunt, teoretic, nelimitate (si putand depasi, fara probleme, sumele investite initial). Vanzatorii de optiuni au un moment de bucurie initiala, la primirea primei, insa, daca estimarile lor nu se adeveresc, acestia pierd controlul asupra tranzactiilor si nu au posibilitatea de a iesi din acestea decat atunci cand hotarasc cumparatorii.

Acestea sunt lucruri despre care nu se vorbeste foarte mult atunci cand se popularizeaza avantajele optiunilor. Dupa parerea mea, aceste avantaje exista. Insa atunci cand nu se cunosc toate elementele legate de functionarea lor, optiunile pot fi periculoase, mai ales pentru investitorii incepatori.

Desigur, riscurile de care aminteam mai sus pot fi acoperite: un vanzator de optiuni CALL ar trebui sa cumpere contractele futures care reprezinta activele suport ale optiunilor; astfel, daca piata creste, iar vanzatorul de optiuni incepe sa acumuleze pierderi (teoretic nelimitate) din optiuni, aceste pierderi vor fi acoperite de castigurile contractelor futures; in mod similar, un vanzator de optiuni PUT ar trebui sa vanda contractele futures care reprezinta activul suport al optiunilor. Din pacate, si aceste lucruri sunt foarte putin cunoscute, in special de catre investitorii incepatori.

Prin urmare, atunci cand un investitor descopera cu mare entuziasm optiunile, este bine ca acesta sa ia in calcul toate riscurile implicate. Altfel, pentru un vanzator de optiuni, bucuria initiala a incasarii primelor se poate transforma foarte rapid in disperare atunci cand pierderile se acumuleaza, fara posibilitatea de a fi oprite.

Razvan Pasol este presedinte si director general al casei de brokeraj Intercapital Invest.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri