Fondul monetar investeste in instrumente pe termene scurte si foarte lichide ale pietei monetare sau, intr-o proportie redusa, pe piata de capital, fiind o alternativa la contul bancar.
Un astfel de fond mobilizeaza sume substantiale de bani de la un numar mare de investitori, care vor fi plasate, in conditii avantajoase si profitabile, asigurand un randament ridicat al investitiei efectuate, informeaza site-ul kmarket.ro.

Fondurile monetare investesc preponderent in instrumente ale pietei monetare, in principal depozite la banci si titluri de stat/obligatiuni. Dintre toate fondurile, acestea sunt cele mai sigure, avand un risc minim datorita plasamentelor de pana la 90% in instrumente monetare cu termene scurte si foarte lichide, si maxim 10% in obligatiuni.

Ele sunt recomandate investitorilor care isi stabilesc obiective financiare pe termen scurt, de regula un an, si urmaresc sa-si mentina valoarea banilor investiti si in acelasi timp sa obtina un venit.

Cum sa alegi fondul de investitii care ti se potriveste

Fondul monetar imbina avantajele unui cont curent la banci si cele ale unui depozit bancar, oferind castiguri comparabile cu dobanzile bancilor, dar un acces imediat la bani in orice moment, fara pierderea castigurilor acumulate pana la acel moment. Insa, trebuie retinut faptul ca fondurile monetare nu garanteaza restituirea sumei depuse, asa cum se intampla cu depozitele bancare.

Comisioanele de rascumparare sunt minime si se aplica indiferent de perioada investitiei in fond, mai arata sursa citata.

Un astfel de fond ofera lichiditate si risc scazut (mai ales ca majoritatea plasamentelor sunt garantate de stat), dar performanta poate fi mai redusa, comparativ cu fondurile mutuale clasice.

Fondurile monetare sunt recomandate atunci cand investitorii isi stabilesc obiective financiare pe termen scurt si urmaresc sa-si mentina valoare banilor investiti si sa obtina un venit.

Fondurile monetare vor oferi randamente superioare depozitelor


Randamentele fondurilor monetare in Romania

BCR Monetar - fondul administrat de divizia de asset management a Bancii Comerciala Romane, a reusit sa obtina cea mai mare crestere a activelor de la inceputul anului, de 13,33%. In ultimele 12 luni, randamentul a fost de 16,3%.

Raiffeisen Monetar - administrat de Raiffeisen Asset Management, a obtinut un castig de 12,9% de la inceputul anului si de 15,2% in ultimul an.

OTP ComodisRO - administrat de OTP Asset Management, a crescut cu 12,2% de la inceputul anului si cu 14,7% in ultimele 12 luni.

Simfonia 1 - fondul monetar administrat de catre BRD Asset Management, a inregistrat un randament de 11,3% in anul 2009 si 13,5% crestere in ultimele 12 luni.

Bancpost Plus - administrat de catre EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, a obtinut de la inceputul anului un randament de 10,5%. In ultimele 12 luni, fondul a crescut cu 9,8%.

Citeste un editorial semnat de Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, despre plasamentele in fondurile monetare


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri