Investitia in optiuni prezinta o serie de riscuri, de care fiecare investitor trebuie sa tina cont in tranzactionarea acestor instrumente, mai ales ca poate avea pierderi care pot fi mai mari decat suma depusa initial in contul de marja la SSIF.
Desi datorita efectului de levier, tranzactionarea poate avea ca rezultat profituri substantiale in perioade foarte scurte, vanzarea descoperita de optiuni se poate solda cu pierderi importante si imediate. Ca si in cazul investitiilor in alte instrumente financiare, nimeni nu poate garanta castiguri sigure in urma tranzactiilor cu optiuni, au informat reprezentantii Sibex.

Exercitarea optiunilor de catre cumparatori nu marcheaza automat profitul acumulat decat in momentul in care pozitia futures rezultata este inchisa in piata.

Atat timp cat aceasta ramane deschisa, profitul variaza in functie de miscarile pretului futures si poate la un moment dat sa se transforme in pierdere (in situatia in care pretul evolueaza in directia nefavorabila). In concluzie, pentru a marca profitul in cazul exercitarii optiunii, este necesara inchiderea in piata a pozitiei futures rezultata.

“Potrivit caracteristicilor instrumentelor derivate, puteti simti efectul pierderilor imediat. Castigurile, respectiv pierderile sunt creditate sau debitate din cont in timp real”.

In anumite conditii de piata, poate fi dificil sau imposibil de lichidat o pozitie. In mod normal, pentru a se lichida o pozitie trebuie sa se realizeze o tranzactie de sens opus. Daca nu se poate lichida pozitia, nu se poate marca castigul sau preveni pierderea.

Mai mult, pretul instrumentelor financiare derivate poate sa nu-si mentina relatia normala sau anticipata fata de pretul spot al activului suport. Aceste discrepante pot sa apara, de exemplu, cand piata instrumentelor financiare derivate este mai putin lichida, cand piata primara a activelor suport este inchisa sau cand raportarea tranzactiilor realizate pe activul suport este intarziata.

Toate tranzactiile pe instrumente financiare derivate implica risc si nu exista nici o strategie de tranzactionare care sa il elimine complet. Tranzactionarea instrumentelor financiare derivate presupune cunoasterea atat a pietei derivatelor, cat si a pietei suport”, a explicat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu.

Tranzactiile intra-day cu instrumente financiare derivate presupun riscuri speciale. La fel ca si in cazul oricarui produs financiar, persoanele care cauta sa cumpere si sa vanda acelasi instrument derivat in cursul unei zile, pentru a profita de miscarile de pret intra-day, se supun unor riscuri speciale incluzand comisioane, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderi experimentati.

Pretul optiunii - este stabilit drept referinta in momentul cumpararii/vanzarii optiunii. Poate fi considerat o borna in functie de care, pe parcursul scadentei, se calculeaza profitabilitatea optiunii. Pentru fiecare din cele doua parti implicate in tranzactie acest pret este un nivel important, deoarece reprezinta valoarea de la care pierderea sau castigul lor (in functie de tipul de optiune si de pozitia short sau long) incepe sa ia proportii.

„In cazul unei optiuni CALL, pretul de exercitare este pretul la care cumparatorul optiunii are dreptul de a cumpara titlul suport daca este in avantajul sau sa exercite optiunea CALL. In cazul unei optiuni PUT, pretul de exercitare este pretul la care cumparatorul optiunii are dreptul de a vinde titlul suport daca este in avantajul sau sa exercite optiunea PUT”, informeaza Sibex.

Optiunea este un produs derivat, valoarea sa fiind puternic influentata de performanta actuala si de cea asteptata, precum si de valoarea activului suport. Exista o serie se factori cuantificabili care influenteaza pretul optiunii:

• pretul activului suport
- are o influenta semnificativa asupra valorii primei optiunii. Daca toti ceilalti factori raman constanti, atunci cand pretul activului suport creste, pretul optiunii Call creste, iar pretul optiunii Put scade. In mod similar, atunci cand pretul activului suport scade, pretul optiunii Call scade, iar pretul optiunii Put creste.

• volatilitatea pietei suport - reprezinta factorul-cheie al pretului unei optiuni.Totusi, spre deosebire de ceilalti factori cuantificabili, ea nu este direct observabila. Importanta volatilitatii a fost pusa in evidenta de modelele matematice de evaluare a pretului optiunilor, dintre toti parametrii care intervin ca input intr-un model, volatilitatea avand un impact major asupra determinarii pretului unei optiuni.
Volatilitatea este, simplu spus, o masura a marimii cu care se aseapta sa fluctueze pretul activului suport intr-o perioada data de timp.

• perioada ramasa pana la scadenta
- pretul total al optiunii este format din valoarea intrinseca si valoarea timp. Deoarece optiunea valoreaza in mod normal cat valoarea sa intrinseca, componenta de valoare timp se va reduce treptat pe masura ce scadenta se apropie. Daca toti ceilalti factori raman constanti, cu cat perioada pana la scadenta este mai mare, cu atat pretul optiunii Call creste, iar la fel se intampla si cu pretul optiunii Put. In mod similar, cu cat perioada pana la scadenta este mai mica, cu atat pretul optiunii Call si pretul optiunii Put vor scadea.

• pretul de exercitare - diferenta dintre pretul de exercitare si pretul activului suport al optiunii este cea care clasifica optiunile in trei categorii: optiuni “in bani”, “la bani” sau “in afara banilor”. Cu cat pretul de exercitare este mai ridicat, cu atat prima optiunilor Call este mai redusa, iar prima optiunilor Put - mai mare. Invers, atunci cand pretul de exercitare este mai mic, prima optiunilor Call este mai mare, iar cea a optiunilor Put este mai mica.

• rata dobanzii fara risc - ca si in cazul tuturor activelor financiare, pretul unei optiuni este influentat in mod previzibil de modificarea ratei dobanzii. Efectul modificarii ratei dobanzii asupra pretului optiunii este mai greu de sesizat deoarece o schimbare mica a ratei dobanzii este compensata cu usurinta de o modificare a unuia sau mai multor factori importanti. Atunci cand rata dobanzii pe termen scurt creste, preturile optiunilor Call cresc, iar preturile optiunilor Put scad. Atunci cand rata dobanzii pe termen scurt scade, preturile optiunilor Call scad, iar preturile optiunilor Put cresc.

De ce sa investim in optiuni?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri