Daca dobanzile bancare nu vi se par potrivite, iar piata de capital este prea volatila pentru dvs., investirea intr-un fond mutual ar putea fi alegerea potrivita.
Dupa ce ati studiat tipul de fond unde doriti sa investiti, urmatorul pas ar fi sa cititi prospectul de emisiune. Acest document este un mod de a cunoaste fondul in care doriti sa investiti si desi este un material stufos si plin de expresii specifice exista cateva lucruri care trebuie urmarite cu atentie.

In primul rand, trebuie explicat faptul ca prospectul de emisiune este un document care detaliaza obiectivele si strategiile pe care administratorul le realizeaza pentru respectivul fond.

Pentru a putea investi intr-un fond mutual, un investitor trebuie sa semneze o cerere de adeziune-subscriere si o declaratie prin care confirma faptul ca a citit si inteles prospectul de emisiune.

Acest prospect de emisiune se regaseste pe pagina de internet al respectivului fond sau administrator. Unii administratori publica si un prospect de emisiune simplificat ce prezinta un rezumat al celor mai importante idei din documentul oficial.

Obiectivele investitionale reprezinta tintele pe care fondul le urmareste in strategia sa si rezulta din diferitele plasamente pe care le efectueaza. Aceste obiective variaza de la obtinerea unui cresteri pe termen mediu si lung a capitalului investit, diversificarea riscului pana la administrare prudenta a plasamentelor.

Totusi, principalul obiect al unui fond este cresterea valorii capitalului initial, chiar daca acest lucru nu se intampla intotdeauna.

Durata recomandata a investitiilor reprezinta perioada pe care administratorul o considera ca fiind rentabila pentru a obtine un randament bun pentru plasamentul initial. In prospectele de emisiune aceste perioade variaza de la cateva luni pana la 5 ani, insa reprezinta doar recomandari, iesirea dintr-un fond putand fi facuta oricand.

Profilul investitorului indica viziunea administratorului de fond asupra tipului de investitor in functie de riscul pe care aceste ar fi dispus sa si-l asume. Aceasta sectiune ofera o imagine de ansamblu si simplificata asupra strategiilor de investitii ale fondurilor. De exemplu, daca fondul afirma ca se adreseaza investitorilor conservatori, tipul de plasamente efectuate sunt cu risc mediu.

Politica de investitii prezinta tipul de instrumente in care fondul investeste. In cazul fondurilor monetare, administratorul plaseaza capitalul in depozite bancare, intr-o portie mai mare, si in instrumente cu venit fix, ca obligatiunile si titluri de stat.

Fondurile de obligatiuni investesc in instrumente cu venit fix, minim 90% din active si nu pot investi in actiuni. Fondurile diversificate sunt structurate ca fiind defensive (cu expunere pe actiuni de maxim 35%), echilibrate (expunere pe actiuni de 35-65%), dinamice (investitii in actiuni de peste 65%) si flexibile (expunerea pe actiuni poate varia intre 0 si 100%).

Organismele de plasament in actiuni plaseaza minim 85% din active in titluri de capital.

De asemenea, in cadrul acestei sectiuni investitorul poate afla si limitele de plasament ale fondului, respectiv daca pot sau nu sa investeasca in diferite instrumente financiare din Uniunea Europeana sau din afara acestei regiuni.

Riscul si politica de administrare a riscului
. Investitiile in fonduri deschise de investitii comporta avantaje specifice, dar si riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv al diminuarii valorii unitare a activului net.

Printre riscurile prezentate de administratori se afla riscul de emitent, de piata, riscuri legate de stadiul incipient de dezvoltare a pietei de capital din Romania si unele generate de instabilitatea cadrului legislativ.

Performanta anterioara. Desi randamentul anterior poate reprezenta un criteriu de alegere al unui fond, trebuie tinut cont de faptul ca randamentele anterioare nu reprezinta o certitudine privind evolutiile viitoare.

Comisioane si taxe
. Aceasta sectiune este importanta deoarece indica comisioanele care sunt percepute la rascumpararea unitatilor de fond cumparate, in functie de perioada de detinere. De asemenea, trebuie verificat daca administratorul percepe un comision de subscriere in cadrul fondului.

Dupa citirea acestui prospect de emisiune veti avea o imagine de ansamblu asupra cum functioneaza fondul si ce riscuri presupun aceste plasamente, pentru a vedea daca fondul este cel care vi se potriveste sau nu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri