Daca programul Prima Casa a revigorat pana de curand piata de locuinte, masurile anuntate de Guvern au speriat putinii clienti, facandu-i fie sa amane achizitia unei locuinte, fie sa isi reduca bugetul si sa se reorienteze catre apartamente tot mai ieftine.
„Cererea de locuinte nu a suferit foarte mult la nivel cantitativ, in schimb preturile cautate de cumparatori sunt din ce in ce mai mici. Avem in acest moment peste 4.000 de cereri de apartamente pe care nu le putem onora din cauza pretului numai la nivel de Bucuresti”, spune Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, cu 11 sucursale in tara, dintre care opt in Bucuresti.

Mai mult, la jumatatea lunii iunie, cautarile de locuinte indicau un nou trend: romanii s-au reorientat tot mai mult catre apartamente vechi, cu preturi sub 40.000 euro, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

Ce poate cumpara un bucurestean cu 40.000 euro? O garsoniera cu o suprafata de circa 32 mp in apropiere de Gara de Nord sau o garsoniera de 31 mp in zona Titan, ambele construite inainte de anul 1980. Tot cu cel mult 40.000 euro poate fi cumparat un apartament cu doua camere, confort 2, in cartierul Rahova, potrivit anunturilor publicate pe portalul imobiliare.ro.

Un portofoliu consistent de apartamente incepe sa apara in piata, vanzatorii fiind bancile cu active neperformante. In acest scop, Coldwell Banker a lansat divizia REO (Real Estate Owned) Experts, specializata in administrarea si vanzarea portofoliilor de active bancare neperformante.

“Purtam in acest moment discutii cu mai multe banci si estimam un volum de cateva mii de asset-uri pe an”, spunea recent Valentin Ilie.

In ceea ce priveste majorarea TVA si efectele sale in piata rezidentiala, consultantii spun ca, in cele din urma, mingea este la cumparator, de care depind cererea si, implicit, preturile.

„Va exista, cu siguranta, un impact asupra ofertei de vanzare, odata cu aplicarea cotei noi de TVA de 24%, insa cresterea pretului final de tranzactionare este influentata de posibilitatea si interesul cumparatorilor de a plati acest pret, indiferent de modul prin care acesta este calculat. Cresterea brusca a TVA-ului va genera pe termen scurt un nou blocaj pe piata imobiliara, la fel ca instabilitatea leului fata de moneda europeana”, explica Eduard Uzunov, presedintele companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Cat despre preturile apartamentelor noi, majorarea TVA ar putea urca cu 5-6% procente preturile, insa mentinerea cotei reduse de 5% este vitala, spun dezvoltatorii.

“Majorarea TVA inseamna automat cresterea preturilor pentru apartamente, insa daca cererea este mica, dezvoltatorii nu vor ridica preturile, ci vor incerca sa le reduca pentru a acoperi aceasta majorare. Cel mai important este sa ramana cota redusa de 5%, intrucat cele mai multe tranzactii vizeaza aceasta categorie de locuinte”, declara de curand Asher Lax, director de marketing si vanzari in cadrul dezvoltatorului Adama.

In prezent, cota redusa 5% se aplica pentru locuintele cu preturi de sub 380.000 lei (circa 87.000 euro) si suprafete utile de maximum 120 mp.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri