Preturile apartamentelor au inregistrat cresteri si de 10% in ultimii cinci ani, iar evolutia indica o revenire a pietei spre o dezvoltare sanatoasa, arata un raport al Eurobank Property Services (EPS), divizia imobiliara a bancii grecesti Eurobank, proprietara a filialei locale Bancpost.

Indicele Proprietatilor Rezidentiale a inregistrat cresteri in al doilea trimestru al anului 2017, atat in ceea ce priveste evolutia de la an la an, de 8,3%, cat si in cea trimestriala, de 1,0%, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS). Variatia anuala pozitiva a indicelui national vine coroborata cu o crestere medie a preturilor de 1,5% pe an in ultimii cinci ani, dar si cu trendurile ascendente inregistrate la nivel regional, fapt care evidentiaza revenirea pietei.

Astfel, indicele preturilor din Bucuresti a prezentat o crestere de aproape 0,7% in trimestrul al doilea din 2017, in timp ce pentru zona Bucuresti Centru cresterea trimestriala a fost de 1%. Desi in zona mai larga (Bucuresti si Ilfov) indicele a aratat o stagnare trimestriala a preturilor, cu o usoara modificare de -0,1%, valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

Zona Moldovei, nordul tarii si Muntenia, cele mai mari cresteri de preturi

In ceea ce priveste celelalte sapte diviziuni ale Romaniei, majoritatea au continuat tendinta de crestere trimestriala. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in Moldova cu 3,6%, Nord cu 3,2%, Muntenia cu 2,8% si Vest cu 2,5%, in timp ce indicii aferenti regiunilor Centru, Sud si Dunare si Mare s-au situat la 1,3%, 0,3% si respectiv -0,9%. La o analiza a evolutiilor de la an la an, se observa ca toate regiunile prezinta o modificare pozitiva a preturilor.

Evolutia indicilor individuali aferenti celor mai mari unsprezece orase din Romania indica o performanta trimestriala stabila, datorata atat corelarilor, cat si corectiilor pe termen scurt. Mai mult, analiza de la an la an pentru Bucuresti, Iasi, Cluj, Oradea si Galati prezinta o tendinta ascendenta de 3% in medie.

De asemenea, preturile proprietatilor noi au atins o crestere anuala de 3,4% la nivel national, iar cele din Capitala continua si ele evolutia pozitiva.

Ca urmare, noul indice al preturilor rezidentiale EPS sugereaza, in ansamblu, tendinta de crestere a pietei, in special in orasele mari.

Eurobank Property Services (EPS) analizeaza trimestrial evolutia Indicelui Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, acesta fiind bazat pe date istorice care acopera o perioada de 12 ani, incepand din 2005.

Preturile locuintelor din Capitala au depasit 1.200 de euro/mp

Pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare in Capitala a ajuns la 1.240 de euro pe metru patrat util, in urma unui avans de 3,4% in ultimele trei luni, iar cartierele cu cele mai ridicate preturi pe piata apartamentelor raman cele din zona de centru-nord a orasului, unde pretentiile vanzatorilor depasesc valoarea de 1.500 de euro pe metru patrat util, apropiindu-se, in unele cazuri, chiar de pragul de 3.000 de euro pe metru patrat, potrivit unui raport realizat de catre AnalizeImobiliare.ro, platforma de cercetare a Imobiliare.ro.

Astfel, o locuinta poate fi achizitionata, in medie, cu 2.670 de euro pe metru patrat util in Kiseleff si Aviatorilor, cu 2.390 de euro pe metru patrat util in Herastrau si Nordului si, respectiv, cu 2.050 de euro pe metru patrat util in Dorobanti si Floreasca. In pofida majorarilor din ultimul trimestru, in Capitala se gasesc inca zone cu preturi de pana la 1.000 de euro pe metru patrat util, printre care Ghencea (890 de euro pe metru patrat), Rahova (890 de euro pe metru patrat), Giulesti (940 de euro pe metru patrat) sau Giurgiului (970 de euro pe metru patrat).

Diferenta de pret dintre cele mai scumpe cartiere din Capitala - Kiseleff si Aviatorilor - si urmatoarele in top - Herastrau si Nordului ajunge la 280 euro /mp util.

Semnal de alarma. Erbasu: Daca preturile apartamentelor vor depasi cu mult 1.000 de euro/mp vom intra intr-o noua criza

Cristian Erbasu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori de constructii din Romania, sustine ca atata timp cat dezvoltatorii imobiliari vor continua sa creasca preturile cerute pentru locuinte, aceasta strategie nu va influenta in mod pozitiv piata.

“Este foarte posibil ca dezvoltatorii sa aiba succes intr-o prima faza, prin decizia de a mari preturile, insa daca apartamentele vor depasi cu mult pragul de 1.000 de euro/mp, exceptand zonele centrale, situatia din piata constructiilor se va agrava necontrolat si vom asista la o noua criza de proportii in domeniu. Exista riscul unei bule, care in cele din urma ii va trasni tot pe investitori, iar ulterior constructorii vor fi loviti din plin”, a precizat specialistul imobiliar.

Cristian Erbasu atrage atentia ca investitorii, dezvoltatorii si tot lantul implicat in procesul de dezvoltare a sectorului constructiilor trebuie sa se uite cu mare atentie in urma si sa invete din greselile trecutului.

“Tot lantul implicat in acest fenomen ar putea avea inteligenta necesara sa gestioneze un astfel de avant imobiliar, iar o invevitabila criza va putea fi evitata sau, in cel mai rau caz, va putea fi amanata sau ar putea fi un impact diminuat. Cel mai periculos lucru este cresterea nejustificata a pretului la apartamente”, a mai adaugat Erbasu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri