Indicele Proprietatilor Rezidentiale a inregistrat cresteri in al doilea trimestru al anului 2017, atat in ceea ce priveste evolutia de la an la an, de 8,3%, cat si in cea trimestriala, de 1,0%, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS). Variatia anuala pozitiva a indicelui national vine coroborata cu o crestere medie a preturilor de 1,5% pe an in ultimii cinci ani, dar si cu trendurile ascendente inregistrate la nivel regional, fapt care evidentiaza revenirea pietei.

Astfel, indicele preturilor din Bucuresti a prezentat o crestere de aproape 0,7% in trimestrul al doilea din 2017, in timp ce pentru zona Bucuresti Centru cresterea trimestriala a fost de 1%. Desi in zona mai larga (Bucuresti si Ilfov) indicele a aratat o stagnare trimestriala a preturilor, cu o usoara modificare de -0,1%, valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

Zona Moldovei, nordul tarii si Muntenia, cele mai mari cresteri de preturi

In ceea ce priveste celelalte sapte diviziuni ale Romaniei, majoritatea au continuat tendinta de crestere trimestriala. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in Moldova cu 3,6%, Nord cu 3,2%, Muntenia cu 2,8% si Vest cu 2,5%, in timp ce indicii aferenti regiunilor Centru, Sud si Dunare si Mare s-au situat la 1,3%, 0,3% si respectiv -0,9%. La o analiza a evolutiilor de la an la an, se observa ca toate regiunile prezinta o modificare pozitiva a preturilor.