Una dintre cele mai stringente (si interesante) probleme cu care se confrunta industria tehnologica este aceea a conectarii cat mai multor oameni la Internet. Facebook si Google considera ca dronele aeriane pot rezolva aceasta problema, insa trei romani din Ardeal au gasit o alta solutie – una care a impresionat gigantii americani.

Daca Facebook si Google vor sa investeasca sute de milioane de dolari pe roboti zburatori, IT-istii clujeni Vlad si Radu Iuhas, alaturi de Sebastian Presecan, au prezentat pe scena TechCrunch Disrupt din New York o solutie extrem de ieftina si inedita – Pangea Communications.

Pangea ofera o solutie de conectare a celor aproximativ 4 miliarde de oameni care inca nu au acces la Internet prin trimiterea de date prin infrastructura folosita pentru voce, scrie TechCrunch.

„Vreau sa va ganditi la cei 4 miliarde de oameni care nu au acces la tehnologia pe care voi o folositi. Nu pot intra pe Facebook sau Twitter sau nicio alta aplicatie care ar putea sa le imbunatateasca viata. Asta pentru ca nu sunt conectati la internet. In 2015, majoritatea oamenilor, doua treimi din populatie, nu au acces la internet, la continut online. Asta se intampla din doua motive principale: infrastructura slaba sau costuri mari”, a explicat Vlad Iuhas.

Acesta a precizat ca, de exemplu, in Africa, un continent cu peste 1 miliard de oameni, are o acoperire de trafic de date doar 8%. Mai mult, potrivit acestuia, costurile sunt atat de mari incat foarte putini oameni isi permit sa aiba acces la internet. Clujeanul a dat exemplele Google si Facebook, care incearca, prin diferite proiecte, sa mareasca acoperirea, insa dureaza foarte mult si costa la fel.

Noi suntem diferiti. Am creat o tehnologie care permite apicatiilor mobile sa functioneze fara trafic de date, fara o conexiune la internet. Folosim infrastructura existenta a operatorilor de telefonie locala pentru a transmite continut catre orice telefon mobil, prin canalul vocal. Solutia noastra poate fi implementata acum si nu necesita nicio investitie in infrastructura”, a spus IT-istul ardelean la New York.
Mai precis, Pangea transforma datele in unde sonore si le transfera, printr-un apel scurt, catre telefonul mobil. Acolo, undele sonore sunt demodulate, iar datele reconstruite si afisate de aplicatie.

Desi conceptul este similar cu vechiul dial-up, implementarea este mult mai complexa. Operatorii telecom cu linii fixe se asteapta ca acestea sa fie folosite si pentru Internet fix, in timp ce operatorii mobili incearca sa „elimine” din retele orice nu este voce.

Asa ca Pangea a ales aceasta ruta si a incercat sa inteleaga cum poate dezvolta date, in acest interval inchis. Metoda lor implica transformarea sunetelor in date, moduland-o sa sune ca o voce umana si apoi schimband-o din nou in date, pe device-ul utilizatorilor.

De fiecare data cand incerci sa trimiti un eMail sau sa te uiti pe Facebook, faci un apel scurt (~10 secunde) si acesta este transformat in date cu viteze de pana la 64 de kilobiti pe secunda. Avand in vedere viteza redusa, Pangea poate fi folosita doar pentru text deocamdata, insa co-fondatorul Vlad Iuhas a spus ca, pe parcurs, va oferi experiente complete, desi mai incete decat suntem obisnuiti cu abonamente 4G.

Vlad Iuhas a precizat ca au in vedere monetizarea acestei afaceri, insa doar dupa ce Pangea va fi implementat in mai multe zone si, in functie de posibilitati, se vor gasi solutii pentru ca proiectul sa fie profitabil.

Prezent la conferinta de la New York a fost si Serkan Piantino, directorul departamentului de Cercetari in Inginerie si Inteligenta Artificiala al Facebook, care i-a intrebat pe IT-istii ardeleni cum vor face fata provocarii faptului ca muti oameni nu stiu de ce ar avea nevoie de internet.
„E principalul motiv pentru care operatorii vor sa lucreze cu noi. La inceput am crezut ca este pentru a-i convinge pe oameni sa isi cumpere abonamente cu mai multe minute, dar ne-au explicat ca, prin intermediul nostru, pot face mai atractive ofertele cu trafic de date. Astfel, daca vor avea acces la retelele sociale, la e-mail sau la stiri, vor realiza importanta internetului si vor face sacrificiul de a cumpara un astfel de abonament”, au explicat it-istii ardeleni.

„Interesant”, a reactionat specialistul de la Facebook, impresionat de ideea celor din spatele Pangea. Prezentatorul conferintei a intervenit, la sfarsitul prezentarii si i-a intrebat pe clujeni: „Cum de Google sau Facebook nu s-au gandit la asta inainte sa lanseze sateliti?”
„Nu stim, nimeni n-a mai incercat asta, stim sigur ca nimeni n-a mai facut asta si suntem curiosi si noi de ce n-au facut. Desigur, suntem interesati sa lucram cu ei, daca vor sa lucreze cu noi”.

Iuhas spera ca operatorii din Africa, Asia si America Latina sa pre-instaleze aplicatia lor pe terminalele mobile. Cei trei romani au in plan sa lanseze serviciul in Nigeria, vara aceasta, lucrand concertat cu unul dintre cei mai mari operatori telecom din regiune. Daca proiectul pilot va functiona bine, compania are in plan sa se extinda pe intreg continentul, intr-un viitor nu prea indepartat.

Cum ti se pare ideea antreprenorilor? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri