Cadrul legislativ, rezistenta la schimbare si conservatorismul din scoli reprezinta principalele provocari si piedici in calea implementarii unor solutii tehnologice de ultima ora in scolile din Romania. Cum se poate schimba acest lucru, ce solutii exista pentru reducerea absenteismului si cat de util este invatamantul digital, citeste in interviul exclusiv cu Alexandru Holicov, fondator si CEO la Adservio.

Tehnologia sub forma unui smartphone sau tableta a devenit foarte populara si in Romania. Odata cu ea au fost dezvoltate si solutii pentru invatamant. Una dintre ele este platforma Adservio, care conecteaza elevii, profesorii, parintii si institutiile educationale printr-un sistem digital de management scolar si, pe termen lung, ii ajuta pe copii sa obtina rezultate mai bune la invatatura si reduce absenteismul. Practic, Adservio este o platfoma de management educational care organizeaza scoala si imbunatateste rezultatele la invatatura ale elevilor, aducand beneficii atat pentru unitatea de invatamant, directori si secretari, pentru profesori, invatatori si diriginti, dar si pentru parinti.

In teorie, totul suna excelent. In practica, insa, nu exista inca un cadru legislativ care sa faciliteze o mai mare usurinta in luarea deciziilor de implementare a unor astfel de facilitati si programe. “In prezent, in peste 90% dintre scolile contactate, platforma Adservio si accesul la tehnologie sunt unanim acceptate ca fiind benefice. Totusi, este nevoie de un cadru legislativ care sa faciliteze o mai mare usurinta in luarea deciziilor de implementare a unor astfel de facilitati si programe”, spune, pentru wall-street.ro, Alexandru.

Pana in prezent, serviciul a fost introdus in 35 de scoli, un numar destul de mic, avand in vedere ca firma activeaza de sapte ani.

“Cea mai mare provocare a reprezentat-o rezistenta la schimbare si conservatorismul din scoli. Lucrurile incep insa sa se schimbe fata de 2009. In bine. Cu toate acestea, implementarea unei astfel de solutii ca parte integranta in procesul didactic este deosebit de anevoioasa. Desi exista acordul profesorilor, directorilor si secretarilor, dorinta parintilor, a invatatorilor si dirigintilor, lucrurile incep sa se impotmoleasca. Iar acest lucru se intampla din cauza lipsei unei decizii luate ferm de conducerea scolii si a unui cadru legislativ care sa prevada o alta modalitate (decat cea pe care o stim “de cand lumea”) de a face educatie, de a sustine orele, de a inregistra si gestiona evidenta scolara”, spune Alexandru Holicov.

Modelul de business

Vanzarea de licente pentru utilizarea platformei reprezinta principalul generator de venituri. Alocarea echipamentelor este un suport pentru scoli si pentru introducerea instrumentelor de lucru adaptate la realitatea de azi si nu are ca scop obtinererea de profit. “Dimpotriva, noi ajutam scolile sa achizitioneze echipamentele la un cost mai convenabil”, spune Alexandru.

Implementarea platformei Adservio in scoli se poate realiza in doua modalitatii: licenta + echipament (tablete si internet 4 G), sau doar licenta. Costul variaza in functie de numarul de elevi din scoala respectiva si numarul de tablete oferite profesorilor. Un pret mediu per licenta este 1 euro/elev/luna. Pretul mediu la abonamentul cu tablete si internet 4G pentru profesori este de 2,5 euro/elev/luna. “Acestea sunt singurele costuri, in functie de abonamentul ales. In rest, scoala nu mai plateste nimic”, subliniaza antreprenorul.

Platforma de management educational Adservio este construita in mod flexibil, se adreseaza cu precadere liceelor si are optiuni specifice fiecarui tip de unitate, de la scoli generale si pana la gradinite. Platforma poate fi implementata la nivel national si folosita pe orice device cu conexiune la Internet.

Cat de util este invatamantul digital

„Ideea unei platforme destinate scolilor a plecat de la dorinta de a imbunatati comunicarea dintre profesori, elevi si parinti. In acest fel, niciunul dintre participantii la actul didactic nu va mai putea spune: «nu am stiut, aflu abia acum». Tocmai de aceea am si construit mai multe module in platforma: pentru parinti, profesori si elevi, unul pentru directori si secretariat, si unul dedicat nevoilor Inspectoratului Scolar Judetean si Ministerului Educatiei Nationale. Un sistem, implicit si cel educational, trebuie sa dispuna de o solutie la toate nivelurile si suntem mandri sa putem sustine generatiile viitoare prin platforma noastra“, mai spune Alexandru Holicov.

In prezent, ponderea intre invatamantul clasic si cel digital in Romania este de 95% in favoarea celui clasic. Totusi, reprezentatii Adservio estimeaza ca in urmatorii doi-trei ani aceasta forma de completare a invatamantului va creste tot mai mult.

Elevii sunt mai prezenti la ore si mai atenti la cursuri

In cei sapte ani de cand este folosita in 35 de scoli din tara, platforma Adservio i-a ajutat pe elevi sa ajunga la o medie pe unitate scolara mai mare cu un punct, iar numarul absentelor a scazut cu 63%, in comparatie cu scolile unde nu a fost folosita. De asemenea, rezultatele obtinute la testarile nationale de elevii acestor unitati scolare au fost mai bune decat ale celor care nu beneficiaza de Adservio. Performantele obtinute nu sunt surprinzatoare pentru creatorii platformei, deoarece conceptul a pornit de la nevoia de interactivitate in educatie, de la dorinta de a oferi elevilor, parintilor si profesorilor posibilitatea sa interactioneze mai mult si sa comunice mai usor, mai rapid. Tehnologia poate stimula interactiunea dintre elev si profesor, care este esentiala pentru obtinerea unor bune rezultate scolare.

Lista avantajelor pe care le ofera Adservio incepe cu un cont pe platforma. Astfel, prin acesta, fiecare elev are acces la o biblioteca virtuala, de unde poate descarca diferite carti, isi poate face teste IQ personalizate si poate afla inclusiv care este profilul sau si ce meserie i s-ar potrivit pe viitor. La finalul acestor teste, elevul primeste o lista cu profesiile recomandate, conform profilului sau, si cu facultatile din Romania pe care le poate urma pentru a-si incepe cariera dorita.

Platforma ofera elevilor si un instrument prin care pot afla care este probabilitatea sa fie testati la o anumita materie. Acesta e construit pe baza unui algoritm inteligent, care calculeaza situatiile probabile. In plus, elevii pot vedea in fiecare saptamana care este performanta lor si daca au evoluat sau nu fata de perioada anterioara.

La randul lor, parintii sunt informati in timp real la situatia scolara a copiilor si pot comunica direct cu orice profesor, cu dirigintele sau chiar cu directorul scolii. Platforma are incorporat de asemenea un catalog digital, care functioneaza la fel cu cel clasic. In acest fel, profesorii vor putea lucra mai eficient si vor pastra mai usor legatura cu elevii si parintii. Pot introduce rapid notele si motiva absentele, calculeaza automat mediile si pot semnala foarte usor care sunt elevii cu probleme, care risca sa fie exmatriculati sau sa ramana corigenti. De asemenea, platforma genereaza automat statistici despre performanta clasei si poate transmite rapoarte catre conducerea scolii.
Pana in prezent, Adservio a sustinut financiar si logistic, cu fonduri proprii informatizarea unitatilor scolare cu peste 1000 de echipamente IT, astfel incat a eficientizat procesul birocratic de notare si raportare. Totodata, a instruit peste 2000 de profesori in utilizarea platformei, a conectat peste 20 de unitati scolare la Internet si a crescut media generala per unitate de invatamant cu un punct, in cadrul scolilor din portofoliu.

Cum ti se pare proiectul? Consideri ca ar trebui o legislatie speciala pentru invatamantul digital, care sa faciliteze implementarea acestor proiecte in scoli? Te invitam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri