Bursa a crescut cu 2,72%, sustinuta de ascensiunea de peste 5% inregistrata chiar la inchidere de actiunile BRD (BRD) si Petrom (SNP), iar investitorii au fost mai activi la tranzactionare in ultima sedinta a saptamanii si au ridicat lichiditatea la nivelul maxim din ultimele sase sesiuni.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi usor peste ultimele cotatii de joi, iar investitorii au fost mai activi la tranzactionare, in conditiile in care si pietele externe au fost pe crestere, potrivit Mediafax.

Chiar la inchiderea sesiunii, unele ordine de cumparare au ridicat actiunile BRD si OMV Petrom cu 5,33% si, respectiv, cu 5,52%.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a avansat cu 2,87%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,41% peste nivelul de la finalul sesiunii de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia titlurilor celor cinci SIF-uri si actiunile FP, a crescut cu 1,96%. Ascensiunea a fost amplificata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu peste 5%, dupa ce Consiliul de Administratie al societatii a majorat din nou propunerea de dividend.

La inchiderea sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, era in crestere cu 2,83%.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune ca evolutia pietei este determinata de optimismul investitorilor si la asteptarile ca economia Romaniei sa iasa din recesiune dupa primul trimestru.

"Totodata rezultatele financiare ale companiilor sunt pozitive. Avand o perspectiva buna este de asteptat ca pe piata sa fie mai activi investitorii straini, care de regula asteapta unele confirmari pozitive din partea economiei in ansamblu", a declarat Morariu.

El a adaugat ca interesul investitorilor a fost alimentat si de randamentele mari care pot fi aduse de dividendele propuse de unele companii listate.

"In ultima perioada, actionarii par mai atrasi de dividende decat de perspectiva unei majorari de capital prin incorporarea profitului", a afirmat brokerul.

Bursa a crescut in aceasta saptamana cu 6,65%, astfel ca fata de nivelul de anul trecut este cu 15,6% mai sus.

Totodata, indicele BET a crescut in aceasta saptamana cu 6,5%, iar indicele BET-FI a urcat cu 5,86%. Astfel, raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET are un castig de 15,07%, iar indicele BET-FI este pe crestere cu 19,17%.

"Cred ca si dupa intrunirea AGA la companiile listate si trecerea datelor ex-dividend (date dupa care cumparatorii nu mai au dreptul sa incaseze dividende - n.r) daca economia confirma asteptarile, trendul ascendent poate continua, deoarece trebuie luat in considerare potentialul de crestere a unei economii emergente intr-un context international favorabil", a mai spus Morariu.

Investitorii au transferat actiuni de 60 milioane lei (14,6 milioane euro), suma cu 45% peste lichiditatea din sedinta precedenta, de 41,4 milioane lei (10 milioane de euro). Un rulaj mai mare decat cel de vineri a fost inregistrat la 17 martie, cand tranzactiile au insumat 67,2 milioane lei (16 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 13,8 milioane lei si, respectiv, 8 milioane lei. Cu titlurile FP au fost realizate si doua deal-uri de 4,5 milioane lei.

Pe piata principala, titlurile FP au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6095 lei, iar deal-urile au fost realizate la 0,61 lei, pret in crestere cu 0,16%.

Pe de alta parte, cotatia actiunilor SIF Oltenia a avansat cu 3,02%, la 1,602 lei.

Titlurile SIF Banat-Crisana au inregistrat al cincilea rulaj din piata, de 3,4 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 1,188 lei, pret in crestere cu 5,13%.

Administratorii SIF Banat-Crisana au anuntat joi ca au decis din nou majorarea valorii dividendului brut, la 0,103 lei pe actiune, cu 71,6% mai mare fata de ultima propunere, de 0,06 lei. Noua valoarea a dividendului propus este de peste doua ori mai mare fata de cea distribuita anul trecut, de 0,05 lei. astfel ca SIF va distribui aproape 90% din profitul de anul trecut.

Titlurile Fondului au fost suspendate de la tranzactionare pana la ora 11:20, pentru informarea investitorilor cu privire la convocarea actionarilor, pentru a discuta, printre altele, despre fixarea dividendelor si alegerea unui membru in Comitetul Reprezentantilor. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, propune actionarilor FP un dividend brut de 0,01569 lei/actiune din profitul de anul trecut, de peste cinci ori mai redus decat cel distribuit anul trecut din castigurile din anii 2008 si 2009, de 0,0816 lei/titlu.

Propunerea nu a influentat insa investitorii, in conditiile in care Fondul a anuntat inca din 15 februarie, odata cu publicarea rezultatelor financiare de anul trecut, ca ar putea distribui un dividend de 0,01569 lei/actiune.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,3%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu maximum 0,6%. Bursa din Slovenia inregistra cea mai vizibila ascensiune, de 3,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri