Ministerul Trezoreriei din Polonia ar putea vinde actiuni la PKO Bank Polski printr-o oferta publica, pentru a maximiza veniturile obtinute, participatia vizata fiind evaluata la pana la cinci miliarde dolari, transmite Bloomberg.
Atragerea individuala a investitorilor printr-o oferta publica ar impinge catre pragul superior banii obtinuti de stat prin vanzarea actiunilor, scrie Mediafax.

Ministrul Trezoreriei, Aleksander Grad, a declarat anterior ca statul va decide in aceasta saptamana modalitatea prin care va vinde o participatie la PKO, precizand ca guvernul inclina spre o oferta publica.

Statul isi va reduce participatia de la 51% la minimum 25%.

Guvernul polonez a vandut recent o participatie de 12% la compania de utilitati Tauron Polska Energia, pentru 1,28 miliarde zloti, printr-un alt procedeu, accelerated book building.

Totodata, statul mai vrea sa vanda actiuni la PZU, cea mai mare companie de asigurari din tara, pana in 2013. Pentru a pastra controlul companiilor, ministerul Trezoreriei a convocat o adunare a actionarilor pe 14 aprilie in care va vota plafonarea drepturilor de vot ale altor actionari la 10%.

PKO si grupul ungar OTP sunt cele mai mari banci din Europa Centrala si de Est care nu sunt controlate de grupuri occidentale.

Polonia vrea sa obtina 15 miliarde zloti (5,3 miliarde de dolari) in acest an din vanzari de active, dupa de a castigat anul trecut 22 miliarde zloti, pentru a finanta deficitul bugetar si a limita datoria publica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri