Dupa ce iesirea capitalului strain de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reprezentat cuvantul de ordine in primii ani ai crizei financiare, situatia a parut sa se imbunatateasca in primul trimestru din 2011, atunci cand acestia au adus 63,9 milioane euro pe piata de capital romaneasca, excluzand exitul BERD din actionariatul BRD.
Strict din punct de vedere statistic, investitorii institutionali din afara Romaniei au fost vanzatori neti in primele trei luni ale anului cu 43,4 milioane euro. Cifra este insa puternic influentata de vanzarea actiunilor pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) le detinea in cadrul BRD.

Tranzactia realizata in februarie a fost cea mai mare din istoria BVB, valoarea acesteia ajungand la 107,3 milioane euro. Neluand in calcul acest schimb, revenirea strainilor pe BVB este mult mai evidenta in T1.

“Din ce am vazut in piata strainii sunt de departe cumparatori neti. Deal-ul de la BRD distorsioneaza serios cifrele. Revenirea investitiilor straine nu este doar pe Romania ci mai degraba pe regiunea de est”, a declarat Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare in cadrul EFG Eurobank Securities.

In luna martie nerezidentii au realizat achizitii de 24,6 milioane euro, in vreme ce vanzarile acestora au ajuns la 35,2 milioane euro.

Sentimentul este mixt in randul strainilor: unii vor neaparat sa vada date macroconomice solide pana sa readuca bani in piata, in vreme ce o alta parte se asteapta la un trend crescator la nivel global, care se va reflecta cu un oarecare intarziere si in zona. Probabil cei mai curajosi dintre acestia din urma au inceput deja sa isi creioneze noile portofolii”, spune oficialul EFG Eurobank Securities, societate de brokeraj care lucreaza mai ales cu investitorii institutionali straini.

Luna trecuta s-a observat si o crestere de aproape 50%, pana la 5.264, a numarului de conturi prin care investitorii romani au realizat achizitii, o evolutie similara fiind notata si in dreptul conturilor de vanzare. Brokerii spun ca nu este vorba despre o intrare masiva in piata a investitorilor locali, ci mai degraba despre reactivarea unor conturi deschise anterior.

“Randamentele de 8-9% ale dividendelor au convins o parte din jucatori sa intre in piata, dar personal ma indoiesc ca vorbim de multa lume noua. Mai exact, nu cred ca peste noapte mai bine de 1.500 de persoane care nu mai facusera nicio tranzactie pe BVB au deschis paginile de internet si ziarele de unde au aflat despre dividende, asa ca s-au hotarat sa investeasca pe bursa”, considera Floroiu.

Potrivit informatiilor publicate de BVB, investitorii romani de retail au realizat achizitii nete de 9,3 milioane euro, in vreme ce fondurile de investitii romanesti au avut vanzari nete de 2,5 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri