Bursa a crescut cu 0,64%, iar tranzactiile speciale cu 0,28% din actiunile BRD Groupe Societe Generale, in valoare de 29,6 milioane lei (7,2 milioane de euro) au acoperit 80% din lichiditate, informeaza Mediafax.

Preturile celor mai multe actiuni au deschis in scadere usoara sesiunea, insa pe rulaje foarte reduse, cei mai multi jucatori preferand sa ramana pe pozitii de asteptare.

Rulajul de pe segmentul de actiuni a fost de 36,96 milioane lei (9 milioane de euro), din care 29,6 milioane lei au reprezentat doua tranzactii pe piata Deal cu actiunile BRD. Fara transferurile speciale cu actiunile bancile rulajul este de 7,3 milioane lei, cu mult sub valoarea tranzactiilor de marti, de 12,6 milioane lei (3,1 milioane euro).

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca sunt sanse reduse pentru o imbunatatire majora a lichiditatii, chiar si prin listari noi, pana in 2013.

"Dincolo de distorsiunile asupra lichiditatii induse de perioada adunarilor generale, cand titlurile importante sunt suspendate succesiv de la tranzactionare, BVB se indreapta catre o lichiditate de referinta de circa 10 milioane euro pe sedinta dupa listarea Fondului Proprietatea. Ceea ce este cu mult mai putin decat lichiditatea CEZ, MOL sau OTP daca facem o comparatie cu cate un emitent reprezentativ din tari mai mici decat Romania. Din acest punct de vedere nu mai are rost sa ne amagim in calcule, fara marirea free-float-ului la Petrom, Transelectrica, Transgaz si fara listari semnificative, Romgaz fiind singura listare majora aseptata pentru 2012, in conditiile in care niciun IPO initiat de o companie privata importanta nu se arata la orizont", a declarat Caruntu.

Potrivit analistului BCR, alte IPO-uri majore vor fi initiate de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, inclusiv ca effect al lobby-ului Franklin Templeton, dar si ca urmare a opozitiei Bancii Mondiale si FMI fata de proiectul "campionilor energetici".

"Cel mai devreme aceste oferte vor fi lansate in 2013 si de la acel moment viitorul bursei va depinde exclusiv de capacitatea brokerilor de a aduce noi companii, pentru ca atunci nu se va mai putea spune ca statul nu a sprijinit piata de capital. Pana la astfel de oferte nu avem decat sa ne multumim cu parametrii de lichiditate actuali", a adaugat Caruntu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,71%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,67%.

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Banat-Criasana (SIF1) au fost suspendate de la tranzactionare pentru intrunirea AGA, iar titlurile celorlalte patru societati de investitii financiare (SIF) au mentinut indicele BET-FI aproape de nivelul de referinta, cu o scadere de doar 0,05%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a avansat cu 0,47%.

Cele doua pachete de actiuni BRD, care au fost schimbate pe piata Deal, cumuland doua milioane de titluri, au fost schimbate la un pret de 14,8 lei, similar cu referinta.

Pe piata Deal au fost tranzactionate si actiunile BVB, care au facut obiectul unei tranzactii speciale de 1,6 milioane lei. Cele 39.000 de actiuni au fost cedate la un pret de 41,7 lei, cu 0,24% sub referinta.

"In functie si de apetitul fata de risc, investitorii trebuie sa fie selctivi in sensul de a incerca sa descopere emitenti din esalonul doi ca vizibilitate, care ar putea performa foarte bine din punctul de vedere al afacerilor, cum a fost cazul Azomures sau Compa in 2010. Din acest punct de vedere Concefa Sibiu si Prospectiuni sunt candidati eligibili pentru portofoliile investitorilor in 2011. Intotdeauna investitorii trebuie sa aiba o lista lunga a potentialilor candidati din randul companiilor bine adminstrate si care pot beneficia de diferite conjuncturi favorabile in sectoarele lor de activitate", a conchis Caruntu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri