Bursa a scazut cu 0,52%, revenind usor in a doua parte a sedintei, ca urmare a temperarii corectiei actiunilor FP, dupa stirea privind amanarea pana in iulie a termenului in care statul trebuie sa cedeze titluri la Fond pentru despagubiri.
Titlurile Fondului au coborat brusc cu peste 6% chiar de la deschidere. Unii investitori au incercat sa profite de preturile in scadere si au intrat mai vizibil la cumparare, astfel ca volumele de actiuni FP tranzactionate au fost mai mari decat rulajele de miercuri.

De regula, in data ex-dividend, dupa care cumparatorii nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda emitentul respectiv.

Dupa ora 14:00, actiunile FP au inceput sa revina vizibil spre nivelul de miercuri, temperandu-si corectia de la 5,8% la aproximativ 2,6%. Miscarea a venit dupa stirea Mediafax potrivit careia Guvernul impinge pana la finele lunii iulie termenul in care trebuie sa cedeze actionarilor privati titluri la Fond.

"In mod cert acesta a fost motivul pentru revenire. Pe termen scurt asta a mai dus la o calmare a vanzatorilor. Probabil ca in ultimele zile unii investitori au vandut la aceste preturi in ideea ca odata cu reluarea despagubirilor in piata ar fi intrat un volum mare de actiuni care ar fi dus pretul in jos si puteau cumpara iar, insa la preturi mai mici. Pe termen mai indelungat este greu de spus ce s-ar mai putea intampla, dar o eliberare progresiva de actiuni noi in piata reprezinta clar o presiune la vanzare mult mai mica decat daca ar intra direct un volum imens de titluri", a declarat directorul de operatiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan.

La finalul sedintei actiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,525 lei, pret in scadere cu 1,87% sau 0,01 lei. Dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

Titlurile FP au inregistrat, totusi, un nou nivel minim de la listare si au consemnat cel mai mare rulaj din piata, de 33,6 milioane lei. Operatiunile cu aceste actiuni au asigurat, astfel, 52% din lichiditatea pietei actiunilor, de 64,6 milioane lei.

Data ex-dividend a influentat semnificativ si cotatiile actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), care au cazut cu 10,33% si, respectiv, cu 5,46%.

Astfel, titlurile SIF Banat-Crisana au ajuns la pretul de 1,103 lei, cu 0,127 lei sub cotatia de miercuri, iar actiunile SIF Oltenia au scazut cu 0,08 lei, la 1,385 lei. Actionarii SIF Banat-Crisana vor primi un dividend de aproape 0,087 lei/titlu, iar SIF Oltenia va distribui un dividend de 0,063 lei/actiune.

Tranzactiile cu actiunile SIF Banat-Crisana au insumat 3,2 milioane lei, iar titlurile SIF Oltenia au avut un rulaj de 5,2 milioane lei.
Brokerul considera ca erau de asteptat corectii in ziua ex-dividend, insa declinul actiunilor SIF a fost mai sever intrucat au contribuit si scaderile de pe pietele externe.

"In plus, trebuie sa avem in vedere ca in ultimele doua-trei saptamani piata a fost intr-o stare de asteptare si o oarecare frica a investitorilor de a intra la cumparare. Cei care au vrut sa vanda acum, dupa data de dividend, au trebuit sa o faca la preturi mai mici, pentru ca volumele nu au crescut spectaculos fata de sedintele anterioare. Un motiv pentru aceste scaderi mai mari decat valoarea dividendului este reprezentat si de cresterile accelerate ale actiunilor la propunerile de dividend, care au fost mai mari decat cota propusa in sine", a afirmat Moldovan.

Temperarea corectiei titlurilor Fondului Proprietatea s-a reflectat si in miscarea indicilor bursieri care includ aceste actiuni.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a scazut cu 0,33% iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a inregistrat un recul de 1,27%.

Indicele BET-FI a consemnat cea mai severa corectie din piata, de 3,7%, fiind puternic influentat de declinul actiunilor SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia.

La preturi in scadere, in medie cu 0,89%, au fost tranzactionate si titlurile companiilor din sectorul energetic, analizate de indicele BET-NG.

Preturile in scadere ale unora dintre cele mai lichide actiuni i-au determinat pe speculatori sa fie mai activi la tranzactionare si au dus lichiditatea la nivelul maxim din ultimele doua luni. Astfel, operatiunile cu actiuni au cumulat 64,6 milioane lei (15,8 milioane euro), suma cu 41% peste rulajul din sedinta de miercuri, de 45,8 milioane lei (11,2 milioane euro).

O lichiditate mai mare decat cea de joi a fost inregistrata la 17 martie, cand transferurile au cumulat 67,2 milioane lei (16,1 milioane euro).

Actiunile Oltchim au continuat linia ascendenta din precedenta sedinta si au urcat cu 12,86%, la 0,61 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 4,1 milioane lei, suma din care 2,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 1,3% din actiunile combinatului chimic. Tranzactia negociata a fost efectuata la 0,61 lei.

Actiunile Oltchim au inceput sa creasca puternic de miercuri ca urmare a achizitiilor realizate de unii speculatori care, mizand pe succesul privatizarii combinatului chimic, au intrat la cumparare estimand ca la inceperea privatizarii companiei pretul titlurilor va creste si atunci ei vor putea vinde in castig.

Compania Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intentie discutata de Executiv si FMI.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 6,5 milioane lei. Titlurile au scazut cu 2,98% sau 0,025 lei, la 0,815 lei, cu doar o zi inainte de data ex-dividend. Societatea urmeaza sa acorde in acest an un dividend net de 0,068 lei.

Operatiunile de pe piata Rasdaq au insumat un milion de lei, cu 56% peste rulajul de miercuri, de 678.000 de lei.
Titlurile firmei de Macarale Turn Ploiesti (MEHZ) au consemnat cel mai mare rulaj, de 436.000 de lei. Singura tranzactie realizata cu aceste titluri a fost operata la 3,99 lei, pret similar cu cotatia precedenta.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,2%. Linia descendenta era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii de cel mult 2,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri