Depozitarul Central a reluat marti transferul de actiuni Fondul Proprietatea din participatia Ministerului Finantelor in conturile persoanelor care au primit titluri de despagubire de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
Procesul de conversie a fost suspendat in 11 ianuarie, intrucat legea in baza careia s-a decis infiintarea Fondului prevede oprirea temporara cu 10 zile lucratoare inainte de listarea la BVB si reluarea dupa primele 65 de sedinte bursiere.

Actiunile FP au fost listate in 25 ianuarie la BVB.

Teoretic, incepand din 2 mai, ANRP a reluat procesul de conversie in actiuni FP a titlurilor de despagubire dupa aproape patru luni de pauza. Practic, insa, abia marti au fost realizate primele conversii la Depozitarul Central.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Depozitarului nu au prezentat informatii despre numarul de conversii realizate sau despre pachetul de actiuni transferat de la Ministerul Finantelor in conturile despagubitilor, motivand ca datele sunt confidentiale.

Intre 11 ianuarie si 2 mai, la ANRP au fost inregistrate 1.450 cereri pentru conversia in actiuni emise de Fondul Proprietatea. Numarul total al actiunilor care vor fi transferate este estimat la 1,55 miliarde actiuni, reprezentand aproximativ 10% din capital, cu un pret mediu ponderat de 0,6176 lei/actiune.

Guvernul a decis saptamana trecuta sa impinga pana la finele lui iulie termenul in care trebuie sa schimbe titluri de despagubire in actiuni FP pentru actionari privati, de 30% din capitalul detinut de stat, invocand riscul scaderii valorii de tranzactionare la bursa, schema ce ii permite insa si sa incaseze dividende mai mari. Statul va primi dividende de aproximativ 160 milioane lei de la Fond.

Totodata, Guvernul a abilitat ANRP sa modifice ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, in cazuri motivate prin "distorsionarea" pietei si scaderea pretului de tranzactionare.

Pretul la care se face conversia titlurilor de despagubire este cotatia medie ponderata a actiunilor din ultimele 60 de sedinte bursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie.

Anterior listarii actiunile erau acordate la un pret egal cu valoarea nominala, de 1 leu.

Spre finalul sedintei bursiere de miercuri actiunile FP erau tranzactionate la 0,519 lei, pret in scadere cu 1,14%. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este 7,15 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri