Fondul Proprietatea (FP) a obtinut, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dreptul de a beneficia de dividende in valoare de 18,5 milioane lei de la Romgaz Medias, pentru anul 2005, cand fondul a devenit actionar al companiei de gaze naturale.
"Decizia instantei supreme s-ar putea dovedi deosebit de utila in conturarea unui test legal de eficacitate a hotararilor AGA. Ea demonstreaza ca optiunea actionarilor de a nu formula actiune in anulare impotriva deciziilor AGA nu garanteaza neaparat eficienta legala a acestora", a declarat pentru Mediafax Robert Rosu, avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.

La data de 7 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de Fondul Proprietatea, reprezentata de Tuca Zbarcea & Asociatii, obligand Romgaz Medias sa acorde Fondului Proprietatea dividende in cuantum de 18.510.458 lei, ca urmare a repartizarii profitului net pentru anul 2005. Debitului principal i se adauga accesorii de dobanda legala ce vor fi calculate incepand cu anul 2007.

Decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a modificat in intregime hotararea pronuntata in apel de Curtea de Apel Alba Iulia in decembrie 2010, precizeaza reprezentantii casei de avocatura.

Fondul Proprietatea a initiat procesul impotriva Romgaz Medias in vara anului 2008, solicitand contravaloarea a 15% din dividendele societatii pe intreg anul 2005, asa cum rezultau ele din calitatea de actionar a Fondului.

"Considerand ca Fondul Proprietatea a devenit actionar al societatii la data de 28 decembrie 2005, Romgaz Medias a hotarat, in AGA din noiembrie 2007, distribuirea catre Fondul Proprietatea a unor dividende reprezentand 153.401 lei, pentru trei zile din 2005 (28 decembrie - 31 decembrie 2005). Decizia AGA nu a fost contestata de Fondul Proprietatea pe calea unei actiuni in anulare la acea vreme", mai spun avocatii.
Echipa de avocati de la Tuca Zbarcea & Asociatii a fost coordonata de avocatii asociati Robert Rosu si Ioana Hrisafi-Josan.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri