Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,94%, in linie cu bursele externe, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au dominat piata si au dus lichiditatea la cel mai mare nivel din ultimele trei saptamani, respectiv la 65,9 milioane lei.
Cele mai multe titluri de la BVB au deschis ziua in scadere usoara si au continuat sa fie tranzactionate la preturi apropiate de ultimele cotatii de vineri, in conditiile in care in piata au fost introduse ordine pentru volume reduse atat pe partea de vanzare, cat si la cumparare, informeaza Mediafax.

La inchiderea sedintei doar actiunile emise de 14 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa se claseze pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu operatiuni de 52,8 milioane lei (12,5 milioane euro), si au asigurat 80% din rulajul pietei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost efectuat la 0,531 lei, pret in scadere cu 0,93%.

Cea mai importanta parte a lichiditatii a provenit din trei tranzactii realizate intre orele 15:46 si 15:49, prin care au fost transferate 0,4% din actiunile Fondului, pentru 28,8 milioane lei (6,8 milioane euro).

Potrivit statisticilor publicate de FP, de la listare investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, in timp ce investitorii locali, in special persoanele fizice, au vandut constant.

"Este posibil ca oferta Petrom sa atraga atentia investitorilor straini si asupra altor companii de pe piata locala, dar este greu de spus daca fondurile mari vor realiza investitii consistente in actiuni in aceasta perioada. Contextul actual nu pare cel mai favorabil: indicii americani sunt aproape de maxime si la doar 3% fata de nivelul estimat pentru sfarsitul anului, in timp ce rezultatele financiare din al treilea trimestru pentru mai mult de jumatate din companiile americane care se afla in componenta indicelui S&P1500 au fost revizuite in scadere. Cu alte cuvinte, este greu de crezut ca bursa locala va creste daca pietele americane se vor corecta in aceasta vara", a declarat Dragos Darabut, analist la Tradeville.

Rulajul bursei, de 65,9 milioane lei (15,6 milioane euro), a fost cu 26% peste valoarea cumulata a tranzactiilor de vineri, de 52,2 milioane lei (12,4 milioane euro). O lichiditate mai mare decat cea de luni a fost inregistrata la 22 iunie, cand operatiunile au insumat 70 milioane lei (16,4 milioane euro).

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 1,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,15% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,44%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 1,24%.

"Piata locala de actiuni ramane atractiva pentru investitorii care au un orizont investitional mai lung, multe companii tranzactionandu-se la multiplii relativ scazuti fata de cifra de afaceri sau profitul net pe actiune calculati pe ultimele 12 luni", a afirmat analistul.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au urmat linia generala a pietei si au coborat cu 0,38%, la 0,3975 lei, insa pe un rulaj de doar 300.000 de lei, in prima zi de derulare a ofertei prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile companiei. Cotatia de la finalul sedintei de luni este cu 13,6% sub pretul maxim cerut de stat pentru vanzarea pachetului, de 0,46 lei/titlu.

"De regula, ofertele de vanzare a unor pachete la companii mari din sectoare precum energie, productie, utilitati starnesc interesul investitorilor institutionali. Acestia au ocazia sa cumpere un pachet semnificativ la un pret rezonabil, poate chiar mai bun decat daca ar incerca sa cumpere aceeasi cantitate din piata. De exemplu, volumul mediu zilnic de tranzactionare pe actiunile Petrom, in ultimele 52 de saptamani, a fost de 3,6 milioane de actiuni. Pentru a cumpara un pachet de, sa zicem 2% din Petrom, ar trebui sa achizitionezi 1,12 miliarde de actiuni, adica de peste 300 de ori volumul mediu zilnic al tranzactiilor", a mai spus Darabut.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau consemnau corectii de pana la 2,3%, in contextul aversiunii la risc in crestere a investitorilor care se tem ca Italia ar putea fi urmatoarea tara din zona euro care va fi afectata de criza datoriilor suverane. Investitorii au reactionat si la o informatie publicata de Financial Times potrivit careia liderii europeni iau in considerare un default (faliment) controlat al Greciei, prin care sa poata fi echilibrata situatia financiara a acestui stat.

Linia descedenta era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in scadere cu cel mult 2%. Bursa din Slovenia era singura in crestere, insa cu doar 0,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri