Bursa a crescut cu 0,15%, dupa trei sedinte consecutive de corectii, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au dominat piata, acoperind 82% din lichiditate, potrivit Mediafax.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi usor sub ultimele cotatii de marti, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, desi marile piete europene au revenit pe crestere dupa trei sedinte consecutive de corectii.

Piata locala a recuperat, astfel, doar o mica parte din corectia de 2,9% din precedentele trei sesiuni.

"Situatia inca tulbure a datoriilor suverane ale Greciei, Italiei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei are o influenta negativa asupra sentimentului investitorilor, ceea ce s-a resimtit si pe piata locala atat pe partea de actiuni, cat si pe piata valutara, in ciuda faptului ca doar acum o saptamana Romania a reprimit de la Fitch statutul de «investment grade». Implicatiile acestui upgrade trebuiesc vazute pe termen mediu-lung, o abordare pe termen scurt in ceea ce privesc efectele pozitive asupra pietei de capital ar fi cumva fortata", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

La finalul sedintei, cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, erau in scadere in medie cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG la nivelul de marti.

Variatii usoare au consemnat si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea, astfel ca la indicele BET-FI a crescut nesemnificativ, cu 0,07%.

Pe de alta parte, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu doar 0,17%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 38,1 milioane lei (8,9 milioane euro), valoare cu doar 5% redusa decat rulajul sedintei precedente, de 40,1 milioane lei (9,5 milioane euro).

"Nu cred ca volumele modeste de pe majoritatea actiunilor pot fi puse pe seama derularii ofertei de la Petrom. Incheierea cu success a acestei oferte va consemna un important pas inainte pentru bursa romaneasca in ceea ce priveste obtinerea statului de piata emergenta, fata de piata de frontiera asa cum este acum", a afirmat Avram.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca detasat in topul lichiditatii si au asigurat 82% din rulajul pietei. Operatiunile de miercuri au insumat 31,2 milioane lei, suma din care 12,7 milioane lei au reprezentat valoarea a trei tranzactii realizate in ultimele 15 minute cu 0,19% din actiunile Fondului.

La inchiderea sesiunii, aceste titluri erau cotate la 0,5235 lei, pret cu doar 0,1% sub inchiderea de marti.
In acelasi timp, doar actiunile emise de 9 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

"Cred ca piata locala va incerca o consolidare pe acumulare la nivelurile actuale, pe perioada estivala", a mai spus brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa de la Frankfurt era in crestere cu 0,4%, piata de la Londra era in stagnare, iar bursa de la Paris consemna un recul de 0,2%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu maximum 1,4%, in timp ce bursele din Slovenia si Bulgaria erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,2%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri