Aproape 1,8% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost transferate prin sapte tranzactii speciale realizate in decurs de patru minute, pentru 122 milioane lei (28,9 milioane euro).
Dealurile au fost realizate intre orele 13:26 si 13:30, la acelasi pret, de 0,501 lei/actiune. Cotatia este cu doar 0,2% peste pretul de la inchiderea sedintei bursiere de miercuri, de 0,5 lei/titlu, scrie Mediafax.

Anterior tranzactiilor speciale, actiunile FP erau cotate pe piata principala tot la 0,501 lei si conduceau detasat topul lichiditatii, cu operatiuni de 14,3 milioane lei.

Transferurile nu i-au influentat pe investitori, astfel ca pe piata principala cotatia s-a mentinut pe crestere cu 0,2%. La ora 13:36, titlurile Fondului inregistrau un rulaj de 15,7 milioane lei.

Fondul Proprietatea are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. La pretul de 0,501 lei/actiune, capitalizarea Fondului este 6,9 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

La finalul lunii iunie, FP avea 9.888 de actionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finantelor Publice.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a transmis in perioada 1-18 iulie un numar 422 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentand 4,67% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finantelor in contul a 577 persoane. Astfel, participatia statului a scazut de la nivelul de la finalul lunii iunie de 18,9% la 14,23%.

La finele primului semestru, actionarii persoane fizice romani detineau 37,02%, investitorii institutionali locali controlau 7,91% (dintre care 0,49% erau actiuni rascumparate de FP). Investitorii straini persoane fizice detineau 8,69%, iar jucatorii institutionali nerezidenti aveau un pachet cumulat de 27,33%.

Potrivit unei raportari transmisa la mijlocul lunii iunie de compania britanica de investitii City of London Investment Management, aceasta detine 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare actionar institutional strain.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri