Consiliul de Administratie al SIF Transilvania (SIF3) vrea sa convoace AGA in octombrie pentru discutarea listarii BCR sau a valorificarii pachetului de titluri detinut la banca, intentionand ca pana atunci sa finalizeze negocierile cu Erste, informeaza Mediafax.

Mai multi actionari au transmis solicitari la finele lunii iulie ca administratorii SIF-urilor sa fie mandatati in AGA sa ceara listarea BCR. In grupul actionarilor respectivi se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar si SSIF Broker.

Consiliul de Administratie al SIF Transilvania a analizat, la mijlocul acestei saptamani, solicitarile actionarilor respectivi si a stabilit ca nu intrunesc mai multe conditii, printre care si aceea ca actionarii respectivi nu detin peste 5% din titlurile SIF, potrivit unui comunicat transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Totusi, Consiliul de Administratie a propus actionarilor sa convoace o alta AGA in luna octombrie, dupa finalizarea negocierilor cu Erste.

"Tinand cont de importanta pachetului de actiuni detinut de SIF Transilvania la BCR, dar si de solicitarea grupului de actionari, Consiliul de Administratie a cerut conducerii executive accelerarea finalizarii negocierilor privind valorificarea pachetului de actiuni, de asa maniera incat in luna octombrie 2011 sa se convoace o adunare generala a actionarilor care sa analizeze si sa decida asupra celor mai eficiente modalitati de valorificare a portofoliului aferent acestor detineri, inclusiv in ceea ce priveste posibilitatea listarii actiunilor BCR, asa cum au cerut o serie de actionari", se arata in comunicat.

Totodata, administratorii SIF Transilvania amintesc ca acordurile semnate intre SIF-uri, pe de-o parte si Erste Group, actionarul majoritar al BCR, pe de alta parte prevad obligatia de a solicita si aproba listarea actiunilor BCR, astfel incat nici o parte nu se poate deroga de aceasta obligatie, daca pana la expirarea perioadei de amanare a listarii nu se vor aproba alte solutii de valorificare a acestei participatii.

SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) au convocat saptamana trecuta AGA pentru 21 si, respectiv, 22 septembrie, iar actionarii SIF Moldova (SIF2) se vor intruni pe 23 septembrie.

Atat la SIF Oltenia, cat si la SIF Moldova administratorii au introdus pe ordinea de zi si o propunere prin care cer mandat pentru lichidizarea participatiei de 6,11% si, respectiv, 6%, din actiunile BCR.

Pe de alta parte, SIF Banat-Crisana (SIF1) nu a dat curs solicitarii, apreciind ca actionarii respectivi nu indeplinesc "conditiile legale".
Printre modalitatile de lichidizare se numara vanzarea partiala a titlurilor sau un schimb de actiuni BCR cu titluri Erste, actionarul majoritar al bancii romanesti. Schimbul s-ar putea realiza fie prin majorarea capitalului Erste, fie direct.

Dupa ce au primit solicitarile grupului de investitori, conducerile SIF-urilor s-au intalnit cu reprezentanti ai acestora, insa nu i-au convins sa renunte la convocarea AGA, desi printre argumentele invocate se regasea scurtarea la jumatate a perioadei in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si grupul Erste.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.
Astfel, Erste si cele cinci SIF-uri trebuie sa reia discutiile privind intrarea BCR la Bursa.

Contractul semnat la privatizare stabilea mai multe conditii care trebuie respectate de Erste pana la momentul listarii, cea mai importanta privind obligatia de a distribui 40% din profitul net sub forma de dividende. De asemenea, deciziile de majorare a capitalului social nu pot fi aprobate decat cu 75% din voturi.

Cu toate acestea, SIF-urile au fost de acord, dupa declansarea crizei financiare, ca regula de distribuire a profitului sa nu fie respectata. Astfel, in luna aprilie actionarii BCR au decis majorarea capitalului cu 55,4 milioane lei, la 1,085 miliarde lei, prin incorporarea intregului profit net realizat in 2010.

O firma detinuta integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding, controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri