Un numar de noua firme controlate de Catalin Chelu solicita in instanta obligarea mai multor actionari ai Argus (UARG), printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si BCR, sa faca oferta de preluare a companiei, desi omul de afaceri trebuia sa lanseze o astfel de operatiune inca din luna august, scrie Mediafax.
Cele noua firme controlate de Catalin Chelu au inregistrat in data de 17 octombrie dosare pe rolul Tribunalului Galati, in care sunt citati de fiecare data SIF Oltenia si Tudor Ciurezu, presedinte CA si director general al SIF, Prodplast, fondul de investitii Business Capital For Romania Opportunity, SIF Banat-Crisana si BCR.

Anuntul citarii in procese a fost facut de SIF Banat-Crisana, printr-un comunicat transmis, marti, Bursei de Valori Bucuresti.

Procesele vin in contextul disputei dintre Chelu si alti actionari ai Argus coalizati in jurul SIF Oltenia pentru controlul producatorului de ulei alimentar din Constanta.

Firmele care au deschis procesele la Tribunalul Galati sunt Alfaline, Pneu Service, Galgros, Scop Line, Delmato Grup, Amirastar Trading, Groval Trade, Amicosottis, Mattera Com. Atat conducerile SIF-urilor, cat si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) au mentionat de mai multe ori ca aceste firme sunt controlate sau actioneaza concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu.

Omul de afaceri detine indirect 43,4% din actiunile Argus, insa nu a lansat o oferta de preluare a companiei, desi CNVM a cerut inca din luna august. De altfel, aceasta nu este singura oferta de preluare pe care Chelu nu a lansat-o, desi a fost amendat de CNVM de mai multe ori.

Legislatia pietei de capital prevede ca un actionar care detine direct sau concertat cu alti investitori mai mult de 33% din titlurile unei firme listate trebuie sa lanseze oferta depreluare pentru restul de actiuni.

Directorul general al Argus, Gabriel Constantinescu, care ar fi fost numit la conducerea companiei indirect de Catalin Chelu, a sesizat in septembrie CNVM ca SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, SIF Banat-Crisana si Business Capital For Romania Opportunity actioneaza concertat la Argus. Comisia a stabilit, insa, ca cei vizati nu actioneaza concertat.

Potrivit celor mai recente raportari, SIF Oltenia detine 31,94% din titlurile Argus, Business Capital For Romania Opportunity are 6,26%, iar SIF Banat-Crisana detine aproape 5% din actiuni.

Disputa dintre Chelu si actionarii coalizati in jurul SIF Oltenia pentru controlul Argus a culminat in 16 septembrie, cand la AGA reprezentantii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia si fondul de investitii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la sedinta pentru ca nu au avut acces in incinta fabricii.

In aceeasi zi, Chelu a participat la AGA, unde prezenta la vot a fost de 43,4% din actiuni. Participatia este similara cu pachetul de titluri controlat indirect de omul de afaceri. Atunci a fost ales un nou Consiliu de Administratie, format din persoane care in trecut au fost banuite ca actioneaza concertat cu Chelu, fiind de regula actionari sau membri in conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri.

SIF Oltenia si alti actionari ai Argus au contestat deciziile AGA si au solicitat interventia CNVM pentru reconvocarea unei noi AGA cu aceeasi ordine de zi.

Comisia a dispus convocarea unei noi AGA, dar si in acest caz a aparut o situatie neprevazuta, fiind convocate doua AGA in aceeasi zi. O adunare a fost convocata de Dan Voiculescu si Radu Constantin, singurii membri ai CA de la Argus ramasi dupa demisia a trei membri cu doua saptamani inainte de AGA, iar a doua AGA era convocata de Consiliul de Administratie numit la 16 septembrie.

In aceasta situatie, CNVM a dispus ca este valida convocarea realizata de administratorii inregistrati la Registrul Comertului, respectiv de Dan Voiculescu si Radu Constantin, la data de 10 noiembrie.

Actiunile Argus sunt suspendate de la tranzactionare din 16 spetembrie pentru clarificarea situatiei privind conducerea companiei. La acea data titlurile au inchis la un pret de 4,01 lei, in crestere cu 2,56%. La aceasta cotatie, capitalizarea firmei este de 143,4 milioane lei (33,3 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri