Desi datele privind cresterea spectaculoasa a economiei in trimestrul al treilea au surprins placut economistii si analistii, Bursa nu a reactionat aproape deloc la aceasta stire. Sa fie pentru ca investitorii nu cred in sustenabilitatea acestor cifre sau sunt prea concentrati pe contextul international?
Economia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, releva primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Per ansamblu, Bursa a scazut cu 0,33%, intr-o piata cu rulaj in revenire. Practic, piata nu a reactionat aproape deloc la stirea privind avansul spectaculos al economiei, in trimestrul al treilea. Investitorii au fost preocupati cu alte stiri, in special cea legata de discutarea pragului la SIF-uri in Camera Deputatilor, saptamana viitoare.

„Cred ca toata lumea pune avansul spectaculos al PIB pe seama unei situatii conjuncturale si foarte putini se asteapta ca aceasta crestere sa fie sustinuta si in ultimul trimestru”, a explicat Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca investitorii nu mai sunt foarte atenti la datele interne. Tonul pe bursa este dat in mare parte de stirile externe, dar si de anumite zvonuri sau informatii punctuale (cum este pragul la SIF-uri), pe care le speculeaza.

„Din cauza contextului international, investitorii reactioneaza mai greu la stirile aparute din zona macro. Acum, ei isi conserva puterea, banii si eforturile pentru ceea ce se va mai intampla pe plan extern. Aceste date vor avea impact mai tarziu si tonul va fi dat tot de investitorii institutionali, strategici”, a explicat Murgoci.

Trimestrul al treilea nu a adus cresteri si pentru companiile listate

Companiile listate pe Bursa au raportat rezultate la noua luni in crestere cu doar doua procente fata de perioada similara a anului trecut, aproape nesemnificativ.

Conform calculelor realizate de wall-street.ro, pe baza a 48 de companii care si-au anuntat rezultatele financiare pana marti, ora 16.00, cresterea profiturilor a fost insesizabila.

Astfel, profitul celor 58 de companii analizate a crescut cu doar 1,87%, de la de la 763, 6 milioane lei (total T3 2010) la 777,9 milioane lei (total T3 2011). Afacerile acestora au crescut cu 27,8%, de la 9,13 miliarde lei (T3 2010) la 11,54 miliarde lei (T3 2011). Citeste maine pe wall-street.ro o analiza completa a rezultatelor financiare.

Grigoras observa ca ritmul de crestere a incetinit si este convins ca investitorii se uita mai mult la evolutiile companiilor in care investesc, decat la datele macro, care au fost ajutate de alti indicatori.

„Mai mult, putem spune ca aceste rezultate, plus evolutia negativa a indicilor Bursei de Valori Bucuresti, indica si anticipeaza o evolutie mai slaba a economiei in ultimul trimestru al anului, deci o lipsa de sustinere pentru aceste cifre anuntate”, a mai spus brokerul.

Desi economia a luat avans, bursa a intrat in ultima parte a anului fara prea multe perspective pozitive, dupa ce trimestrul al treilea a fost cel mai prost din ultimii trei ani.

BET si BET-FI, principalii indici ai BVB au terminat primele noua luni din 2011 cu scaderi de 17,8%, si respectiv 21,9%.

Erste: Cresterea este sustinuta in principal de agricultura

Analistii Erste Group considera ca ca principalul factor care a dus la aceasta crestere puternica a PIB este reprezentat de un avans de doua cifre al cresterii reale din agricultura.

„Consumul gospodariilor a intrat probabil in teritoriu pozitiv, sustinut de consumul propriu si serviciile oferite populatiei, in vreme ce vanzarile de retail au continuat sa ramana slabe. Desi au mai pierdut din viteza, exporturile romanesti probabil nu au fost atat de proaste pe cat se astepta, mai ales avand in vedere contextul crizei datoriilor suverane din zona euro”, mentioneaza, intr-un raport al Erste Group, analistul economic Eugen Sinca.

In aceste conditii Erste isi va revizui estimarea de crestere economica a Romaniei in 2011, noul nivel urmand sa fie, cel mai probabil, unul peste 2%.

„Avand insa in vedere cele mai recente prognoze de crestere pentru zona euro aferente anului 2012, vom revizui in scadere estimarea de crestere a economica a Romaniei pana sub nivelul de 1,5%. Cererea externa mai redusa, programul ambitios de consolidare fiscala, precum si faptul ca nivelul de baza ridicat al agriculturii din 2011 va influenta negativ datele de anul viitor, vor avea un impact negativ asupra perspectivelor de crestere a PIB in 2012”, se mai arata in raport.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri