Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,42%, intr-o piata in care actiunile Bancii Transilvania (TLV) au scazut cu 1,1%, pe un rulaj redus, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au acoperit doua treimi din lichiditatea pietei principale.
Investitorii nu au reactionat vizibil la anuntul demisiei directorului general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, iar in prima ora cotatia titlurilor bancii a scazut cu 0,66%. Ulterior, pretul a scazut cu pana la 1,77%, insa volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse pana la inchidere.

Brokerii au spus inca de la deschidere ca demisia lui Rekkers are, cel mult, o influenta marginala asupra pretului actiunilor. Argumentele prezentate de ei erau volumul mic de actiuni tranzactionate, variatia usoara a cotatiei si scaderile usoare inregistrate de actiunile bancii in precedentele doua zile. In sedintele de miercuri si joi, titlurile bancii au coborat cumulat cu 2%.

Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,896 lei, pret cu 1,1% sub joi, iar transferurile au insumat 440.000 de lei.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 0,43%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,17% peste ziua anterioara.

Totodata, indicele BET-FI a avansat cu 1,2%. Indicele a fost influentat in principal de cresterea de 3,34% inregistrata de actiunile Fondului Proprietatea (FP). BET-FI include si titlurile celor societatilor de investitii financiare (SIF), care au inregistrat, insa, variatii reduse.

"In acest moment trecem printr-o perioada de consolidare pe SIF-uri si este posibil sa vedem usoare corectii in urmatoarea perioada. Corectii mai semnificative este posibil sa vedem pe actiunile SIF Moldova, unde indicatorii tehnici indica supracumparare", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank, citat de Mediafax.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu %. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,1 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare cu 3% rulajul sedintei precedente, de 35,1 milioane lei (8,1 milioane euro).

Doua treimi din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 22,6 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,4516 lei, pret in crestere cu 3,34%.

Traderul crede ca cresterea actiunilor Fondului Proprietatea poate fi considerata sustenabila pe termen mediu-lung doar daca rulajele vor continua sa fie ridicate.

"Actiunile Fondului Proprietatea incorporeaza in momentul de fata anunturile pozitive din ultimile zile privind aprobarea listarii pe bursa a unor pachete din Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Daca tinem cont de faptul ca in acest an mai sunt promise o serie de listari ale unor companii din portofoliul Fondul Proprietatea, cresterile din aceste zile pot parea mici. Daca pretul reuseste sa depaseasca rezistenta din jurul nivelului de 0,46 lei/actiune vom putea vedea in urmatoarea perioada o posibila miscare ascendenta pana in jurul valorii de 0,48 lei/actiune", a afirmat Niculae.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat al doilea rulaj din piata, de 3,8 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,94%, la 1,18 lei.

"Dupa ce vom observa cresteri pe principalele actiuni listate, respectiv pe ale companiilor din sectorul financiar si din domeniul energiei, investitorii vor incepe incet, incet, sa caute actiuni ale unor companii care prezinta rezultate financiare satisfacatore, dar care au inca preturi tentante. Un astfel de comportament este intalnit si pe pietele mature. Nu trebuie sa uitam ca incertitudinea este inca la nivele ridicate in Europa si orice evenitment poate modifica radical evolutia actuala a pietelor", a conchis brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt ai Londra erau in stagnare, in timp ce piata de la Paris era in scadere cu 0,3%. O evolutie incerta inregistrau si bursele din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri