Bursa de la Bucuresti a stagnat marti, intr-o piata in care majoritatea jucatorilor au revenit pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a scazut de peste doua ori si a fost asigurata in proportie de 85% de tranzactiile cu actiunile SIF-urilor si titlurile Fondului Proprietatea (FP), scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in imediata apropiere a nivelului de la finalul sedintei anterioare, cand a scazut cu peste 1%, influentata in principal de bursele externe si mai putin de demisia premierului Emil Boc. Dupa primele minute ale sesiunii de marti, principalii indici au inceput sa creasca lent, insa volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse. Dupa ora 14:15 piata a trecut pe scadere, insa spre finalul sedintei a revenit la nivelul de luni.

Brokerii spun ca investitorii asteapta formarea noului guvern si deciziile pe care le va anunta.

"Piata nu este influentata semnificativ de schimbarile din cadrul Guvernului, ci mai degraba va fi de masura in care acest nou Executiv isi va asuma angajamentele privind ofertele publice anuntate de companiile de stat pentru acest an. Momentan piata asteapta o validare in aceasta directie si cel mai probabil, pe termen scurt, va evolua strict corelat cu bursele externe", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu numai 0,36%, an timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,66% sub inchiderea de luni.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,34%. Actiunile FP, SIF Muntenia si SIF Moldova au fost singurele din acest indice care au inregistrat corectii usoare, cuprinse intre 0,1% si 0,69%.

"Este normal sa vedem usoare corectii in aceasta perioada atat pe bursa noastra, cat si pe pietele internationale. O parte din actiuni erau in zona de supracumparare, iar o corectie pur tehnica este binevenita. Indicele BET-FI a avut o evolutie spectaculoasa de la inceputul anului, crescand cu peste 20% si a reusit sa acopere scaderile inregistrate in a doua jumatate a anului 2011. Pe termen scurt este posibil sa vedem o evolutie a indicelui BET-FI pana in jurul valorii de 23.000 de puncte (nivel cu 3% sub cel de la finalul sedintei de marti - n.r.)", a mai spus traderul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,38%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 25,2 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare de 2,6 ori sub rulajul sedintei precedente, de 65,4 milioane lei (15 milioane euro).

Titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni in valoare cumulata de 21,3 milioane lei, si au asigurat 85% din rulajul bursei.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut usor, cu 0,1%, pentru a doua zi consecutiv. Corectia acestor titluri vine dupa ce vineri cotatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni. La finalul sedintei pietei principale, titlurile erau cotate la 0,5195 lei.

"Rezultatele preliminate (pe care companiile de la BVB urmeaza sa le anunte - n.r.) cred ca vor avea un impact semnificativ cu aceasta ocazie spre deosebire de situatia din aceeasi perioada a anului trecut. Ramane sa vedem cum se vor pozitiona companiile si ce planuri au elaborat pentru acest an", a mai spus Niculae.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri