La cateva zile dupa ce au fost validati si au avut prima sedinta oficiala, Consiliul de Administratie al Bursei si-a prezentat ieri prioritatile strategice pe termen lung, premisele prin care BVB va deveni lider pentru Europa de Sud-Est pana in 2015.

BVB-Prioritati strategice

"Am lucrat ca o echipa din prima clipa si sunt increzator ca impreuna vom reusi sa dezvoltam Bursa. Exista o zicala care mie imi place foarte mult: << O femeie naste un copil in 9 luni, dar 9 femei nu nasc un copil intr-o luna>>. Exact acelasi lucru se aplica si in acest caz, avem nevoie de timp pentru a se vedea rezultatele. Aceste prioritati strategice vor crea povesti de succes, vor transforma Romania intr-un hub regional. Sa nu uitam ca Polonia si Austria au inceput sa gandeasca strategic acum mai bine de un deceniu si rezultatele se vad acum", si-a inceput Lucian Anghel discursul in prima conferinta de la validarea noului board al Bursei.

Pozitionarea cheie tintita de board, reprezentat la conferinta de presedintele Lucian Anghel si cei doi vicepresedinti, Adi Lupsan si Dan Paul, este ca pana in 2015 BVB sa devina lider pentru Europa de Sud-Est si unul din cele mai active instrumente de finantare a economiei.

Prioritatile au ca fundament cinci premise fundamentale, care impreuna vor genera o dezvoltare organica a Bursei de Valori Bucuresti. Personalul, Partenerii, Performanta, Promovarea si Produsele. Vezi mai multe detalii in documentul atasat articolului.

Implementarea acestor cinci directii va sustine cele 8 prioritati strategice asumate de Consiliu. Mai mult, pentru prima data, fiecare membru al Consiliului va coordona si urmari implementarea unui pilon de catre executiv.

Obiectivele asumat de consiliu sunt:

- Oferirea de suport pentru incheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat: sub coordonarea lui Pompei Lupsan.

- Listarea de companii noi si cresterea numarului de investitori: sub coordonarea lui Octavian Molnar. Boardul si-a propus un plan denumit ”52 din 52”, urmand ca CEO-ul sa stabileasca firmele private cu care va discuta pentru listare.

- Dezvoltarea capabilitatilor BVB si a oferirii de produse si servicii noi – sub coordonarea lui Valerian Ionescu, Bursa isi propune sa lanseze 3 produse sau servicii majore, pana in 2015.

- Imbunatatirea guvernantei corporative in cadrul grupului BVB: sub coordonarea Narcisei Oprea.

- Reglementari simplificate si reducerea birocratiei: Robert Pana.

- Cresterea vizibilitatii BVB si a emitentilor: Matjaz Schroll. Pe 23 februarie este programata deja o conferinta in acest scop, la care vor participa sefii pe investment banking din giganti financiari precum Goldman Sachs, JP Morgan sau City. De asemenea, sunt programate doua roadshow-uri la Londra si New York, in luna mai.

- Dezvoltarea dialogului dintre BVB si institutii, autoritati: sub coordonarea lui Dan Paul.

- Cresterea rolului educational al BVB: Stere Farmache.

Implementarea acestor 8 prioritati strategice va contribui la atinerea obiectului major: cresterea valorii pentru actionari. Vezi mai multe detalii despre aceste obiective in documentul atasat.

Listarile si vanzarile de stat, element esential

Bursa si-a asumat si o oferta de sustinere a vanzarilor si listarilor participatiilor statului roman.

„Cateva companii mari, de genul Romgaz sau Hidroelectrica, ar putea creste cu 50% capitalizarea Bursei, cu usurinta. Companiile publice sunt esentiale pentru dezvoltarea unei burse, dupa cum putem vedea in exemplele altor tari din jurul nostru. Ce putem face noi? Mult lobby pentru aceste oferte, la toate nivelurile. Daca este nevoie sa batem odata pe zi sau de 2-3 ori pe saptamana la usa unui secretar de stat, o vom face. Este nevoie de o poveste de succes acum pentru a promova apoi bursa in randul antrepenorilor locali. Speram ca bursa sa nu mai fie acuzata sa nu se promoveaza indeajus”, a declarat Pompei Lupsan, vicepresedintele BVB si coordonatorul pilonului privind suportul ofertelor de stat.

Lupsan crede ca piata nu este vazuta ca o forma de finantare si trebuie purtate discutii active cu antreprenorii, companiile, direct sau prin intermediul unor organizatii precum Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sau Patronatul Industriilor de Software si Servicii.

De asemenea, Dan Paul, ce va coordona pilonul de dialog cu institutiile si autoritatile, considera ca este nevoie de un dialog permanent cu toate aceste institutii, dar si cu media, pentru ca mesajul sa fie transmis.

Alin Barbu, directorul adjunct al Bursei de Valori, a prezentat oferta pentru sustinerea listarilor si vanzarilor, structurata in 3 parti: oferta de promovare, oferta tehnico-operationala si oferta de consultanta. Aceasta este prevazuta cu sume speciale in bugetul BVB pe 2012, care nu a fost inca aprobat de Consiliu.

Cu cine concureaza BVB?

Conform Wikipedia, Europa de Sud-Est include 9 tari: Romania, Bulgaria, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia, Grecia si, doar uneori, partea europeana a Turciei si Cipru.

Asadar, la prima vedere, tinta propusa de noul Consiliu al Bursei pare a fi mai mult de jumatate atinsa deja, tinand cont ca singura bursa din regiune care reprezinta o competitie in prezent este cea din Grecia.

In ianuarie 2012, bursa din Atena a avut un rulaj mediu de 44 milioane euro/zi (conform datelor FESE - Federatia Europeana a Burselor de Valori -, care includ doar tranzactiile pe actiuni). Spre comparatie, Romania a avut un rulaj de 5,2 milioane euro/zi, in aceeasi luna.

Situatia in Grecia nu este deloc pozitiva, cu atat mai mult pe bursa. Rulajele Bursei sunt in cadere libera de ani buni. De la 338 milioane euro/zi in 2006 si 479 milioane euro/zi in 2007, anul trecut rulajul mediu a fost de doar 150 de milioane.

Insa, reprezentantii BVB au explicat ca aceasta tinta nu vizeaza in mod special rulajele, ci reprezentativitatea pietei de capital romanesti in regiune. Astfel, boardul isi propune ca BVB sa fie asociata cu liderul europei de sud-est, asa cum Polonia este vazuta ca liderul Europei Centrale si de Est.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, a mai declarat ca se incearca urgentarea la maxim a procedurii de alegere a unui director general, prin intermediul unei firme de executive search.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri