Bursa de la Bucuresti a scazut marti cu 0,49%, in linie cu bursele europene, intr-o piata in care investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare publicate de BRD si au continuat sa vizeze actiunile SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de luni, cand piata a atins un nou nivel maxim pentru ultimele sase luni. Investitorii au fost precauti in prima jumatate de ora intrucat bursele vest-europene au scazut usor, in urma retrogradarii ratingurilor unor state din zona euro de catre agentia Moody's.

Ulterior, piata locala a inceput sa creasca lent, sustinuta de revenirea burselor europene.

Totusi, dupa ora 15:30, odata cu publicarea unor date sub asteptari privind vanzarile cu amanuntul in SUA, bursele europene s-au intors pe rosu, linia fiind urmata si de piata de la Bucuresti.

"Dupa cresterile accelerate din acest an, piata a intrat intr-o zona de supra-cumparare. Pentru o detensionare este nevoie de o corectie sau de o plafonare a cresterilor. Momentan, investitorii inca nu au motive de vanzare, deoarece asteapta rezultatele financiare si implicit propunerile de dividend din partea marilor companii listate, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz sau OMV Petrom.

Companiile cu capitalizare mica inca nu sunt in atentia marilor investitori, iar speculatorii locali nu au avut success in incercarea de a generaliza cresterile. Din acest motiv vedem o evolutie destul de anosta pentru aceste companii si poate vom vedea surprize pentru cateva dintre ele pe termen scurt", a declarat pentru Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Atentia investitorilor a continuat sa fie axata pe actiunile SIF-urilor si pe titlurile Fondului Proprietatea, iar rezultatele financiare anuntate de BRD nu au avut o influenta vizibila asupra jucatorilor. Actiunile SIF-urilor, FP si OMV Petrom au fost singurele cu rulaje de peste 1 milion de lei.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub inchiderea de luni.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,26%. Indicele a fost sustinut de cresterile actiunilor FP (0,1%), SIF Oltenia (1,34%) si SIF Moldova (1,87%).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in scadere cu 0,28%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare anuntate de BRD. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 766.000 de lei, iar pretul a scazut chiar pe final, cu 1,32%, la 11,25 lei.
BRD a inregistrat anul trecut un profit net de 465,2 milioane lei (109,7 milioane euro), in scadere cu 7%, dupa standardele romanesti de contabilitate, si provizioane cu 18% mai mici, de 1,289 miliarde lei (304 milioane euro).

"Rezultatele BRD au fost sub media asteptarilor analistilor, dar impactul este marginal deoarece investitorii mici au o influenta redusa, iar cei institutionali acumuleaza pentru un orizont lung de timp in jurul pretului de 11 lei/actiune", a afirmat Necula.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 43,8 milioane lei (10,1 milioane euro), valoare cu 54% peste rulajul sedintei precedente, de 28,4 milioane lei (6,5 milioane euro).

Actiunile SIF Oltenia si titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 9,2 milioane lei si, respectiv, 8,5 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 1,34%, la 1,434 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,1%, la 0,5265 lei.

"Cred ca trendul ascendent mai poate continua doar daca vom vedea rezultate foarte bune si randamente mari ale dividendelor. Totusi, cred ca vom vedea marcari de profit agresive acolo unde asteptarile investitorilor vor fi inselate. Per total, este posibil sa ne apropiem de o zona de varf, iar de acum inainte trebuie foarte mare atentie la noile investitii. In cateva luni, probabil, vom asista la o revenire in prim plan a problemelor din Europa si atunci vom vedea corectii pe toate pietele, inclusiv in Romania", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 987.000 de lei, valoare cu 75% mai mare decat rulajul de luni, de 565.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 75% de tranzactii cu 10,75% din titlurile producatorului de materiale plastice Napochim Cluj (NACH), de 744.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste actiuni a fost realizat la 0,1005 lei, pret in crestere cu 0,5%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,3%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est cu pana la 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri