Paweł Tamborski (foto), subsecretar de stat in cadrul Ministerului polonez al Trezoreriei, omul care a fost implicat intr-o buna parte din listarile facute pe Bursa din Varsovia (WSE) si care in prezent este responsabil de privatizarile din Polonia, spune ca in tara sa listarea pe Bursa este vazuta de catre antreprenori asa cum este si normal - ca pe o realizare majora in cariera lor. In Romania, majoritatea oamenilor de afaceri fug cand sunt intrebati despre listarea companiei.
"In Polonia, listarea pe Bursa este o solutie naturala pentru orice antreprenor atunci cand vrea sa obtina capital. Sa-ti aduci compania pe bursa este considerata o realizarea majora in cariera de antreprenor. Si la noi dezvoltarea pietei a inceput cu cinci companii de stat listate, insa in prezent companiile private rareori aleg sa mearga in alta piata", a declarat Paweł Tamborski, in cadrul unui seminar organizat joi de catre firma de consultanta si audit Deloitte si Ambasada Poloniei.

Tamborski lucreaza in piata de capital poloneza de la momentul lansarii acesteia, ocupand functii precum cea de broker, director de tranzactionare, director noi emitenti , sau director de investment banking in cadrul UniCredit CAIB Polonia. Luna trecuta economistul a fost numit in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului polonez al Trezoreriei.

Acesta mentioneaza ca dupa dezvoltarea puternica a WSE, realizata cu ajutorul listarii companiilor de stat dar si a celor din mediul privat, Bursa din Varsovia devine in prezent un jucator international care mizeaza pe atragerea la randul sau a companiilor din alte tari.

Oamenii de afaceri romani viseaza la SUA sau Marea Britanie

In Romania, putini antreprenori accepta sa discute macar despre posibilitatea de a-si lista afacerile pe BVB. Situatie este cauzata atat de slaba dezvoltare a Bursei locale, cat si de pretentiile uneori exagerate ale oamenilor de afaceri locali, care, in unele cazuri, vor sa isi listeze afaceri de cateva zeci sau chiar sute de milioane de euro pe burse precum cele din SUA sau Marea Britanie, acolo unde astfel de companii aproape ca nu conteaza pentru investitori. Esecul A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Romania, este reprezentativ in acest sens. Compania s-a delistat anul trecut de pe bursa londoneza din cauza lipsei de interes din partea investitorilor.

De asemenea, Marius Ghenea, presedintele companiei de distributie IT Fit Distribution, declara anul trecut ca ideea listarii companiilor romanesti de IT pe BVB nu este oportuna, omul de afaceri considerand totodata aceasta teorie ca fiind de un "patriotism ridicol". In schimb, antreprenorul se declara la acel moment in favoarea unei listari pe bursa din SUA.

In Polonia, "patriotismul" este insa la ordinea zilei cand vine vorba de listarea companiilor. Majoritatea companiilor importante sunt listate in propria piata, si, mai mult decat atat, nici una dintre cele prezente pe Bursa de la Varsovia nu se tranzactioneaza pe o alta bursa straina.

"Decat sa fii un peste mic intr-un lac mare, mai bine mergi intr-o piata unde esti mult mai vizibil - aceasta fraza este valabila atat pentru companiile poloneze, cat si pentru companiile din alte tari din regiune care se gandeau sa se listeze pe niste piete majore, precum cele din Frankfurt sau Londra, dar care aleg sau pe care incercam sa le convingem sa aleaga Bursa din Varsovia", spune Lidia Adamska, membru in Consiliul de Administratie al Bursei din Varsovia.

Nationalismul polonezilor a fost laudat si de noul presedinte al BVB, Lucian Anghel, care adauga totodata ca "este foarte important ca si noi sa ne luptam pentru interesul national".

Anghel considera ca pentru a dezvolta piata de capital este nevoie ca decidentii locali sa ia hotararile corecte, necesara fiind si existenta unei strategii nationale in privinta privatizarilor.

"In Romania, sectorul financiar este dominat de banci. Pentru companiile locale, atat de stat, cat şi private, aproape singura solutie de finantare este creditul bancar. Nu la fel este si in Polonia, unde bursa este o alternativa. Este dificil sa comparam WSE cu BVB. Cred ca este imposibil sa concuram cu Bursa din Varsovia, insa vrem sa fim un jucator important in regiune", a declarat Lucian Anghel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri