Bursa a scazut cu 1,79%, influentata de unele ordine mai mari de vanzare pentru titlurile Fondului Proprietatea (FP), precum si de corectia inregistrata de actiunile OMV Petrom (SNP) in ziua din care cumparatorii nu mai au dreptul sa incaseze dividende.
Piata a consemnat, astfel, a cincea sedinta consecutiva de corectii, interval in care indicele general BET-C a coborat cu 11,27%. In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 11,57%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea, a coborat cu 9,46%.

Brokerii spun ca datele privind evolutia economiei din Romania in primul trimestru nu au influentat piata, intrucat era anticipata o contractie usor mai mare decat datele anuntate, potrivit Mediafax.

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare. Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie usor mai mare, de 0,2%-0,3%.

"Datele macroeconomice venite astazi in cazul Romaniei nu au impactat vizibil piata de capital. Bursa a continuat trendul descendent, iar indicele BET a testat media mobila la 200 de zile, un indicator tehnic foarte important. Ma astept ca in zilele urmatoare sa vedem BET-ul consolidandu-se in jurul valorii de 4.750 de puncte, in timp ce indicele BET-FI va continua evolutia negativa tinand cont de zilele de ex-dividend pentru SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Piata a fost pe scadere cu peste 2% inca din primele minute. Punctul minim al indicelui general al BVB, BET-C, a fost atins chiar la mijlocul sedintei, cand bursa era cu 2,8% sub inchiderea de luni. Piata a fost afectata de corectiile importante inregistrate de actiunile OMV Petrom si Fondul Proprietatea. Titlurile companiei petroliere au coborat cu peste 6% inca de la deschidere, intrucat de marti cumparatorii nu mai au dreptul sa incaseze dividendele pentru anul trecut.

In acelasi timp, unele ordine mai mari de vanzare au pus presiune pe cotatia actiunilor Fondului Proprietatea si au dus pretul cu peste 3% sub inchiderea de luni. In a doua parte a zilei, actiunile FP au recuperat corectia si au urcat cu pana la 1%, insa dupa ora 15:30 pretul a trecut din nou pe scadere.

Actiunile OMV Petrom au incheiat ziua in scadere cu 0,02 lei sau 5,41%, la pretul de 0,35 lei. Valoarea cu care pretul a scazut este mai redusa decat dividendul brut pe care compania il va acorda actionarilor, de 0,031 lei/actiune. Aceste titluri au consemnat un rulaj de 1,7 milioane lei. Cu actiunile companiei au fost realizate si doua deal-uri, de 2,2 milioane lei.

De regula, in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

"In privinta actiunilor OMV Petrom acestea prezinta o evolutie incurajatoare, corectiile din data de ex-dividend fiind sub dividendul oferit. In cazul Fondul Proprietatea numarul ridicat de actionari institutionali straini a facut actiunea sensibila la orice eveniment intern sau extern, acesti investitori fiind mai disciplinati in privinta gestionarii portofoliului", a explicat traderul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,34%, iar indicele BET-NG al titlurilor companiilor din sectorul energetic era cu 3,32% sub nivelul de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,21%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,89%.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 62,8 milioane lei (14,1 milioane euro), valoare cu 55% peste rulajul sedintei precedente, de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro).

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 33% de deal-uri cu actiuni Socep (11,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,9 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei), BRD (1,4 milioane lei) si Banca Transilvania (1,1 milioane lei).

"In ciuda scaderilor din ultimele zile volumele tranzactionate pe piata principala nu au fost cu mult mai mari decat media zilnica cu care ne-am obisnuit in ultima perioada. Tranzactiile deal sunt cele care in unele zile ajuta rezultatul zilnic, iar tranzactia de astazi cu aproape 10% din Socep se incadreaza perfect in acest scenariu", a afirmat Niculae.

Actiunile SIF Transilvania si Fondul Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 14,1 milioane lei si, respectiv, 13,6 milioane lei. Pretul titlurilor SIF Transilvania a stagnat la 0,688 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,63%, la 0,4859 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,1 milioane lei, valoare de peste trei ori mai mare decat rulajul de luni, de 359.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvata de transferuri cu actiuni Prospectiuni (462.000 de lei) si Albalact (332.000 de lei). Titlurile Prospectiuni au scazut cu 2,38%, la 0,1601 lei, iar actiunile Albalact au crescut cu 2,1%, la 0,1655 lei.

"Pentru urmatoarea perioada ma astept la o usoara stabilizare a burselor externe, chiar daca nu au fost gasite inca solutii viabile pentru problemele stringente din Europa. Pe termen lung presiunea pe partea de vanzare ramane puternica mai ales pentru ca ne apropiem de vara, cand numarul investitorilor activi in piata scade si apare astfel problema unei lichiditati reduse", a mai spus traderul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,1%. Pietele au trecut pe rosu dupa informatiile privind organizarea de noi alegeri in Grecia, dupa ce partidele nu au reusit sa formeze un guvern. Astfel, bursele au pierdut castigul determinat de publicarea a unor date peste asteptari privind cresterea economica din primul trimestru in Germania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri