Daca o idee se poate transforma in mii de dolari peste noapte, cu siguranta vorbim despre fascinanta lume a tranzactiilor financiare. Renumitul trader Joe Ross vine in Bucuresti la o conferinta organizata in parteneriat media cu Wall-Street.ro. Afla secretele pietelor si descopera strategiile care te pot ajuta sa traiesti din trading.

Razvan Enache, Wall-Street.ro: Poate un trader incepator sa invete cum sa tranzactioneze profitabil de la un renumit invatat al pietelor sau este doar o chestiune de experienta personala?

.
Joe Ross: Ambele conteaza, si training-ul si experienta. Oricum, doar pentru ca un renumit "invatat" al pietelor are succes, nu inseamna ca poate fi si un bun mentor sau profesor. In plus, nu orice student este in stare sa invete de la un profesor grozav. Unii pot sa citeasca si sa invete din carti si apoi sa inceapa sa tranzactioneze suficient de bine pentru a acumula experienta necesara marilor succese. Alti studenti au nevoie de training personal sau de un seminar inainte de a intelege suficient de bine cum sa inceapa tranzactionarea.

Obiectivul educatiei de trading este sa aduca studentii in punctul in care acestia pot rezista in piata destul de bine pentru a dobandi experienta necesara tranzactionarii cu succes.

Razvan Enache: Cat de usor poate fi transferat know-how-ul de la un trader la altul?


Joe Ross: Suntem foarte diferiti cand este vorba sa invatam de la alti traderi. De exemplu, eu am fost invatat de unchiul meu acum 56 de ani. Nu am citit carti de trading. Nu era niciuna de citit. La acel moment, nimeni nu scrisese vreo carte despre cum sa tranzactionezi marfuri. Unchiul meu a fost un trader de marfuri. Familia mea a inceput sa tranzactioneze in 1881. El a transferat cu succes cunostintele sale mie si eu am inceput sa tranzactionez cu succes un an si jumatate mai tarziu, la varsta de 23 de ani

Oricum, asta nu inseamna ca va fi la fel pentru toata lumea. Pentru putini tranzactionarea este usoara si o invata cum trebuie. Altii trebuie sa munceasca din greu sa devina traderi. Acest lucru este evident din faptul ca unii traderi citesc zeci de carti, participa la numeroase seminarii si chiar au nevoie de consiliere psihologica inainte sa atinga succesul. Altii, in schimb, nu reusesc niciodata. Pierd si se indreapta spre altceva.

Razvan Enache: Ar trebui ca un trader sa acorde mai multa atentie stirilor macroeconomice decat analizei tehnice?


Joe Ross: Raspunsul depinde de fiecare trader in parte. Nu exista o abordare care sa satisfaca toti traderii. Un trader institutional va pune de obicei mai mult accent pe analiza fundamentala si pe stirile macroeconomice fata de un "day trader" (trader care speculeaza pe termen foarte scurt, de pana la o zi - n.r.)

Un trader pe termen lung va avea tendinta sa fie mai atent la stirile macroeconomice, la fel ca un investitor pe termen lung.

In prezent vedem o miscare importanta catre day trading pe intervale de timp din ce in ce mai mici. Pe asemenea orizonturi de timp traderul nu are ragaz sa analizeze stirile macroeconomice. Mai mult, avand in vedere tranzactionarea de mare frecventa, unde calculatoarele fac sute de tranzactii pe secunda, nu mai este timp nici macar pentru analiza tehnica. Calculatoarele sunt programate sa faca un fel de analiza psihologica a pietei.

Razvan Enache: Dupa criza financiara, credeti ca pietele sunt un loc mai periculos pentru traderi?


Joe Ross: Periculos este un termen relativ. Asa cum spun si francezii "Pestele cuiva este otrava altcuiva". Crizele financiare de obicei produc piete foarte volatile. Este acest lucru rau? Nu este pentru cineva care stie sa fie un vanzator de optiuni. Pietele volatile aduc primele de optiuni la randamente de 2 - 3 cifre. Un trader trebuie sa stie cum sa tranzactioneze in toate tipurile de piete. Pentru majoritatea, in timpul unei crize financiare este mai bine sa stea deoparte. Dar pentru un trader experimentat, crizele financiare ofera oportunitati imense.

Razvan Enache: Credeti ca un trader trebuie sa isi regandeasca strategiile dupa aceasta criza?

Joe Ross: Un trader trebuie sa isi regandeasca strategiile oricand incepe sa piarda, nu doar dupa o criza financiara. Daca un trader castiga, nu are de ce sa isi regandeasca strategiile. Care ar fi rostul? O criza financiara nu este neaparat un lucru rau. De fapt, un trader perdant poate sa inceapa brusc sa castige in timpul si dupa o criza. Am vazut astfel de cazuri. Metoda traderului depindea foarte mult de "momentum-ul" pietei pentru a determina tranzactii profitabile. In mod normal, un astfel de "momentum" nu se gasea in piete suficient de des pentru a-i face trazactiile extrem de profitabile. Oricum, datorita crizei, "momentum-ul" pietei a crescut semnificativ, iar procentul de tranzactii castigatoare a urcat.

Razvan Enache: Ar trebui ca un trader sa isi imbunatateasca disciplina psihologica inainte de a intra in piete?


Joe Ross: Cu siguranta, da. Principalul inamic al traderului este el insusi. Tranzactionarea necesita disciplina si control. Cu cat traderul are un control asupra sa mai mare, cu atat are o sansa mai mare sa castige. De fapt, factorii psihologici sunt determinati de emotii. Ca urmare, ceea ce distruge majoritatea traderilor sunt factorii emotionali: teama, lacomia, nesiguranta, egoismul, furia, mandria, mahnirea si alte emotii. Interesant este ca pietele au un mod propriu de a scoate la suprafata toate slabiciunile psihologiei umane.

Am intalnit odata un trader care credea ca piata era potrivnica. El credea ca brokerul era impotriva lui. Credea ca oamenii care creasera soft-ul de tranzactionare pe care il folosea ii urmareau tranzactiile si ca ii dadeau cotatii false. Cand l-am intalnit pe acest om deja pierduse 400.000 dolari. Sunt sigur ca a pierdut pana la urma tot ce avea. Cred ca sunteti de acord ca trebuia sa isi imbunatateasca trasaturile psihologice.

Razvan Enache: De ce veniti in Romania si ce asteptati de la traderii si investitorii locali?


Joe Ross: Vin in Romania pentru trei motive:

1. Am fost invitat.

2. Voi sustine Conferinta de Investitii si Trading din 22 octombrie in care voi discuta despre cele mai interesante oportunitati de investitii din acest moment si despre cele mai importante caracteristici necesare unui trader de succes. Voi raspunde apoi tuturor intrebarilor.

3. Voi avea oportunitatea sa intalnesc si sa invat oamenii care doresc sa stie mai mult despre piete, tranzactionare si economia globala. Cu 56 de ani de experienta in piete, simt ca am ceva sa ofer. Am scris 12 volume importante despre trading si sute de articole in reviste de trading. De asemenea, am trimis nenumarate buletine informative despre trading si piete. Pana acum nu am fost in Romania, desi am avut ocazional si studenti de aici.

Razvan Enache: Considerati ca traderii locali sunt destul de maturi pentru a va recepta ideile?


Joe Ross: Sunt traderii de aici diferiti fata de ceilalti din alte tari? Nu prea cred. Traderii sunt oameni si acestia sunt cam la fel peste tot. Au case si familii. Slujbe si ambitii. Unii au afaceri si altii vor sa aiba afaceri. Unii sunt fericiti, iar altii nu.

Sunt suficient de maturi sa beneficieze de ideile mele? Sa o spunem altfel. Pentru multi ani, traderi cu o vasta experienta au venit la mine sa ii invat. Mii de traderi din toata lumea au putut sa beneficieze de ideile mele. Deci, de ce nu ar putea si traderii romani?

In legatura cu faptul ca tradingul in Romania este un lucru relativ nou, pot sa spun ca nu este o diferenta fata de alte zone in care am fost. In aprilie am tinut un seminar traderilor din China. Credeti-ma ca sunt mult mai la inceput decat traderii din Romania. Am invatat traderi din Republica Ceha, Polonia si India. Tradingul este un lucru nou in aceste tari.

Trading Educators a fost prima companie de training din aceste tari, ca si in Germania, Italia, Africa de Sud si in toata Scandinavia. Am fost primii in Brazilia, Peru si in Uruguay. Predam tradingul in Germania si Italia in urma cu doar 10 ani. Inainte de acea data se stiau putine lucruri despre trading.

Deci, da, traderii locali sunt suficient de maturi pentru a proita de ce trebuie sa ii invatam si vor primi adevarul despre cum functioneaza pietele. Le va fi expus suficient cat sa le permita sa tranzactioneze in orice piata, pe orice orizont de timp. Vor invata cum sa tranzactioneze fara analiza tehnica sau fundamentala. Vor invata sa tranzactioneze ceea ce vad, nu ceea ce cred si vor fi invatati cum sa fie platiti ca sa tranzactioneze, ceea ce este cel mai important lucru.

Razvan Enache: Poate oricine sa traiasca din trading?


Joe Ross: Evident ca unii pot. Oricum, nu putem sa raspundem cu siguranta la aceasta intrebare pentru fiecare. Depinde de ce inseamna sa traiesti pentru tine. Unii oameni sunt multumiti sa duca o viata modesta din trading, in timp ce altii vor o gramada de bani.

De cati bani avem nevoie ca sa traim? Nu am idee. Si chiar daca am sti suma de bani de care avem nevoie, aceasta ne va imbunatati in vreun fel calitatea vietii? Sa traiesti inseamna mai mult decat sa faci bani. Sa traiesti implica tot stilul de viata. Vei mai vrea sa tranzactionezi pentru a trai daca asta inseamna sa muncesti 18 ore pe zi ca sa faci suma de bani pe care o doresti?

In medie, traderii profesionisti fac 6% pe luna din suma de bani pe care o au in conturi. Daca multiplicam acest randament lunar ajungem la un randament de 100% pe an, care este un rezultat extraordinar. Inseamna ca, daca ai un cont in marja de 25.000 dolari, ai putea sa iti dublezi banii intr-un an.

Sursa foto: Trading Educators
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri