Franklin Templeton, administratorul FP, critica numirea unui membru al Consiliului Local Targu Ocna (PSD) la conducerea Salrom, sustinand ca aceasta nu a respectat criteriile de selectie si transparanta impuse de legislatie si reprezinta o imixtiune a Ministerului Economiei in independenta CA.
Consiliul de Administratie al Societatii Nationale a Sarii (Salrom) l-a numit pe Aurel Bucur, la 12 februarie, in functia de director general.

"Recenta desemnare a unui nou Director General la Salrom incalca grav prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat. Noul Director General a fost desemnat de Consiliul de Administratie fara a fi respectate criteriile si procedurile transparente cerute de OUG 109/2011 pentru procesul de selectie. In schimb, desemnarea a rezultat strict din imixtiunea Ministerului Economiei in independenta Consiliului Salrom, ca urmare a emiterii unui ordin ministerial referitor la desemnarea unui membru al unui partid politic", se arata intr-un comunicat al administratorului Fondului Proprietatea (FP).

Franklin Templeton arata ca Ministerul Economiei a emis in decembrie 2012 un ordin prin care imputerniceste reprezentantii institutiei in CA al Salrom sa revoce directorul general si sa il numeasca in aceasta functie pe Aurel Bucur, scrie Mediafax.

"Responsabilitatea desemnarii unui Director General revine numai Consiliului de Administratie. Din aceasta cauza, consideram ca interventia Ministerului in procesul de selectie afecteaza independenta Consiliului in privinta desemnarii managerilor profesionisti, fapt care nu ar trebui sa fie permis. Desemnarea dl. Aurel Bucur a avut loc fara realizarea unui proces de selectie efectuat de o companie independenta de recrutare, dupa cum este stipulat in legislatie. In opinia noastra, experienta si referintele dlui. Bucur nu indeplinesc cerintele pozitiei de Director General. Conform CV-ului dlui. Bucur, acesta nu a avut niciun fel de responsabilitati similare in posturile ocupate anterior", se arata in comunicatul Franklin Templeton.

Reprezentantii administratorului FP precizeaza ca Bucur este membru al unui partid politic (PSD), pe care il reprezinta in Primaria Targul-Ocna, in functia de consilier municipal.

Bucur a fost director adjunct al Salinei Targu Ocna, in perioada octombrie 2008 - martie 2009. Anterior, el a lucrat ca inginer de service pentru un producator austriac de compresoare si a raspuns de lucrari de intretinere si reparatii mecanice ca angajat al unei firme americane de turism cu vase de croaziere.

In 2011 Bucur a incercat sa preia conducerea salinei Targu Ocna, dar nu a fost numit in aceasta functie.

El are 46 de ani si noteaza in CV ca a fost lider de sindicat in perioada 2003-2012.

"La un an de la adoptarea OUG 109/2011, autoritatile publice continua sa ii incalce dispozitiile sau sa intarzie punerea corecta in aplicare a standardelor de guvernanta corporativa in intreprinderile de stat, la care si Fondul Proprietatea este actionar", mai arata sursa citata.

Salrom extrage sare din exploatarile Slanic Prahova, Ocna Mures, Praid, Ocna Dej, Ramnicu Valcea, Targu Ocna si Cacica, avand ca principal client industria chimica.

Anul trecut, compania a anuntat ca a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 66,1 milioane euro, cel mai ridicat de la infiintare, si un profit brut de 5,2 milioane euro.

Societatea Nationala a Sarii a extras in 2011 peste 2,4 milioane tone de sare, cantitate record in ultimii cinci ani, din care 27% a fost destinata exportului.

Compania este activa si pe segmentul turismului balnear.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri