Cati dintre romani stiu ce este o actiune? Dar un dividend, sau un fond mutual? Foarte putini, mult prea putini in comparatie cu tarile din vest la care ne place mereu sa ne raportam. De ce atunci cand intrebi un roman obisnuit despre bursa ai mai mari sanse sa iti vorbeasca despre filmul “Lupul de pe Wall-Street”, decat despre Romgaz sau Bursa de Valori Bucuresti? Pe aceasta tema am discutat cu Grigore Chis, directorul Broker Cluj, firma care a lansat recent un program de educatie financiara prin care vrea sa promoveze piata de capital romaneasca.

“Ne-am dat seama ca daca vrei sa se intample ceva trebuie sa te implici in mod direct. Am asteptat ca astfel de programe educationale sa fie demarate de alte institutii din piata de capital, in special de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar acum cand a fost numit noul director general (n.red. Ludwik Sobolewski) i-am abordat in vederea unei colaborari si au fost receptivi. In randul populatiei obisnuite piata de capital romaneasca este perceputa ca un fel de joaca, este cam la acelasi nivel cu jocurile de bingo sau loto. Vrem sa inlaturam aceasta perceptie si sa explicam ce este piata de capital sau un fond de investitii”, spune Grigore Chis.

In randul populatiei obisnuite piata de capital romaneasca este perceputa ca un fel de joaca, este cam la acelasi nivel cu jocurile de bingo sau loto

Wall-Street.ro: Ce sens are sa le vorbesti studentilor despre imprumuturi de actiuni si short-selling cand in Romania acestea practic nu exista?

Grigore Chis: Cred ca intr-un timp relativ scurt, sub un an de zile, vom avea si o piata a derivatelor in adevaratul sens al cuvantului. Spun asta pentru ca din punctul meu de vedere a avea piata de actiuni fara o piata de derivate este ca si cum ai avea o caruta in loc de automobil. Derivatele sunt cele de care ai nevoie pentru a-ti asigura riscul investitiei.

Lichiditatea pietei din Romania sufera puternic pentru ca nu avem derivate, tranzactionare in marja si imprumuturi de actiuni.

WS.ro: Este suficienta o buna educatie financiara pentru a evita fraude financiare?

Nu cred ca in piata de capital exista fraude mai multe sau mai mari decat in alte domenii. De exemplu cred ca in piata bancara exista fraude mai mari, doar ca nu sunt lasate sa ajunga la cunostinta publicului si sunt rezolvate intern de catre banci.

Grigore Chis: Nu, indiferent de nivelul educatiei fraudele vor exista. Intr-o lume in care se lucreza cu bani este logic sa aiba loc fraude , insa este rolul autoritatilor sa supravegheze si sa ia masuri dure in cazurile de frauda. Nu cred ca in piata de capital exista fraude mai multe sau mai mari decat in alte domenii. De exemplu cred ca in piata bancara exista fraude mai mari, doar ca nu sunt lasate sa ajunga la cunostinta publicului si sunt rezolvate intern de catre banci.

Nicaieri pe planeta nu cred ca se pune problema sa existe reglementari atat de stricte incat fraudele sa fie excluse complet. Frauda este frauda, nu tine de educatie; nici in SUA nu este exclusa frauda, chiar daca vorbim despre cea mai dezvoltata piata de capital, iar nivelul general al cunostintelor despre piata este cu mult peste cel din Romania.

WS.ro: Totusi, atunci cand vine vorba despre bursa si investitii, multi dintre romani probabil stiu mai multe despre filmul “Lupul de pe Wall-Street” decat despre Romgaz sau dividendele Petrom…

(filmul “Lupul de pe Wall Street” spune povestea unui broker care a inceput de jos, s-a imbogatit rapid pentru ca ulterior sa se transforme dintr-un trader onest intr-un infractor implicat in scandaluri de frauda si inselaciune)

Grigore Chis: Din pacate este normal ca lucrurile rele sa ramana intiparite in mintea persoanelor, iar lucrurilor bune sa nu li se prea acorde atentie. In Romania inca incercam sa scapam de imaginea unor scandaluri de genul FNI. La fel de logica este si aparitia acestor filme care se pliaza pe conceptia si perceptia publicului larg. Sa nu uitam ca incepand din 2008, odata cu startul crizei financiare din SUA, impotriva pietei de capital americane, a Wall-Street-ului, s-a pornit un fel de cruciada proletara.

Este real faptul ca si piata bursiera a fost vinovata pentru ce s-a intamplat in ciza. Toate filmele despre piata de capital sunt despre scandal, despre imbogatirea peste noapte si despre fraude pentru ca asta se vinde. Daca ai face un film despre un broker care face analiza tehnica ti-ar iesi toti spectatorii din sala.

WS.ro: S-a schimbat ceva la nivel de educatie financiara pentru romani din anii ’90 si pana in prezent?

Grigore Chis: Educatia financiara a romanilor s-a imbunatatit, dar nu ni se datoreaza noua, brokerilor. S-a imbunatatit doar datorita faptului ca populatia obisnuita are acum un acces mult mai mare la informatii si, daca vrei, poti sa gasesti destul de usor materiale educative. Daca ne uitam insa la ce au facut cei din piata, si aici ma refer la toata lumea, de la brokeri pana la ASF, initiativele pentr a populariza fenomenul bursier sunt extrem de putine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri