Fondul Proprietatea (FP) negociaza doua alternative prin care ar putea sa vanda sau sa schimbe titlurile celor patru subsidiare Electrica unde este in prezent actionar. De asemenea, Greg Konieczny (foto), managerul Fondului, sustine listarea pe bursa a Companiei Nationale a Sarii - Salrom, schimbarea constanta a ministrilor Economiei ducand insa la amanarea acestui proces.

"Prima optiune ar fi sa preluam actiuni Electrica SA in schimbul carora sa oferim titlurile de la subsidiarele Electrica pe care noi le detinem. Schimbul ar putea sa fie facut cu actiuni noi Electrica din IPO, sau cu actiuni din actuala participatie Electrica a statului", a declarat Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea detine cate 22% din Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare.

"O a doua posibilitate este aceea de a astepta finalizarea IPO-ului Electrica SA, iar dupa listare cu o parte din banii strani in oferta compania sa cumpere actiunile pe care noi le detinem la subsidiare", a mai adaugat polonezul.

Intrebat care va fi raportul de schimb intre actiunile subsidiarelor si compania mama, Konieczny a declarat ca deal-ul inca se negociaza, dar ca se asteapta sa obtina un pachet de 22% din Electrica, adica similar detinerii prezente din cadrul subsidiarelor.

Fondul Proprietatea a incercat si in 2012 sa vanda actiunile celor patru subsidiare Electrica, insa fara succes.

Greg Konieczny afirma ca dintre companiile din portofoliul Fondului care urmeaza sa fie listate, IPO-ul Electrica are cele mai mari sanse sa se realizeze in acest an. Oferta publica initiala este programata pentru luna iunie.

Salrom este un alt candidat clar pentru o listare pe Bursa. Am discutat cu oamenii din Ministerul Economiei despre acest IPO, i-am facut sa inteleaga, insa problema este ca atunci cand ne aflam la final se schimba ministrul Economiei. S-a intamplat deja de 2-3 ori - Greg Konieczny, manager Fondul Proprietatea

Tot la capitolul listari, managerul FP a vorbit si despre Salrom, singurul producator de sare din Romania. Konieczny considera compania un candidat ideal pentru listare, insa schimbarile din guvern au impiedicat concretizarea discutiilor despre IPO.

"Din punctul nostru de vedere, dintre companiile pe care le avem in portofoliu, Salrom este un alt candidat clar pentru o listare pe Bursa. Am discutat cu oamenii din Ministerul Economiei despre acest IPO, i-am facut sa inteleaga, insa problema este ca atunci cand ne aflam la final se schimba ministrul Economiei. S-a intamplat deja de 2-3 ori pana acum si de fiecare data a trebuit sa luam de la inceput discutiile", spune Greg Konieczny.

Salrom a inregistrat un profit net de 42,6 mil. lei in 2013, mai mult decat dublu fata de anul anterior. De asemenea, veniturile companiei au urcat cu aproape 8% in 2013, pana la 327 mil. lei.

Fondul Proprietatea controleaza 49% din Salrom, restul de 51% din titluri aflandu-se in portofoliul Ministerului Economiei.

Cititi si: Actionarii Fondul Proprietatea au prelungit mandatul Franklin Templeton

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri