Renaissance Capital, banca rusa de investitii specializata in piete emergente, a inceput sa acopere Romania in rapoartele sale periodice de analiza, prima prezentare de acest fel vizand Fondul Proprietatea (FP). Fondul este prezentat intr-o nota foarte pozitiva investitorilor straini, iar actiunile FP au primit recomandare de “buy” (“cumparare”) din partea rusilor.

Renaissance Capital a condus in 2011 consortiul de intermediari al ofertei secundare de actiuni Petrom, la acel moment estimata la 500 mil. euro. Oferta a esuat dupa ce tinta de subscrieri nu a fost atinsa.

Analistii rusi au dat un pret tinta de 0,92 lei/actiune pentru titlurile FP, ceea ce presupune un potential de crestere de 13,3% avand in vedere cotatia de 0,812 lei/actiune inregistrata la sfarsitul sedintei bursiere de joi. Pretul este insotit de o recomandare de “buy” ("cumparare"). Raportul Renaissance a fost realizat in luna mai, cand Fondul Proprietatea se tranzactiona la 0,76 lei/actiunie (potential de crestere 21%).

“Fondul Proprietatea iese in evidenta datorita urmatorilor factori:

  • O puternica structura a actionariatului, in care se afla nume respectabile precum Elliott Associates, Morgan Stanley si City of London investment Management.
  • Administrarea Fondului de catre Franklin Templeton, a carei abordare activista, dupa parerea noastra, a transformat valoarea activelor din portofoliu.
  • O politica solida de acordare a dividendelor si a distributiilor de cash catre actionari (randament de circa 6,5%).
  • O actiune pe a carei apreciere se poate paria si care are numerosi factori ‘catalizatori’”, se mentioneaza in raport.

Din cauza faptului ca Guvernul roman controleaza pachete importante de actiuni in companiile din portofoliul FP, riscul politic ramane un factor. Statul pare sa se indrepte in directia corecta (…) insa, asa cum am vazut in trecut, a inventat sporadic noi taxe sau donatii fortate – asa cum a fost cazul Romgaz - analistii Reniassance

Printre “catalizatori” se afla si listarile celor mai importante companii din portofoliul FP (vezi tabelul de mai jos).

Renaissance considera ca cele mai importante riscuri pentru Fondul Proprietatea tin de politic, procesele in care compania este implicata, dar si de regulamente si reglementari.

“Din cauza faptului ca Guvernul roman controleaza pachete importante de actiuni in companiile din portofoliul FP, riscul politic ramane un factor. Statul pare sa se indrepte in directia corecta (…) insa, asa cum am vazut in trecut, a inventat sporadic noi taxe sau donatii fortate – asa cum a fost cazul Romgaz. Templeton pare sa rezolve aceste situatii si ne asteptam ca presiunile din partea FMI sa duca la stoparea acestor mutari nefavorabile. Totusi, riscul ramane”, spun analistii Renaissance Capital.

Exista si alte societati de investiti financiare in Romania, insa doar FP are o politica activista de a genera valoare pentru actionari - analistii Renaissance

Acestia au comparat Fondul si cu celelalte societati de investitii financiare (SIF):

“Exista si alte societati de investiti financiare in Romania, insa doar FP are o politica activista de a genera valoare pentru actionari. De asemenea, SIF-urile au si restrictii investitionale pentru straini, ceea ce nu este cazul Fondului Proprietatea”, se mentioneaza in raportul bancii rusesti de investitii.

Principalele obiective ale FP sunt, in viziunea Renaissance, vanzarile de active, continuarea eforturilor pentru introducerea standardelor de guvernanta corporativa in companiile din portofoliu, lobby-ul pentru privatizarea companiilor de stat si distribuirea de cash catre actionari.

“Obiectul Fondului este de a monetiza activele din portofoliu si de a distribui banii catre actionari, dar totodata FP trebuie sa ajunga sa reflecte economia romaneasca prin portofoliul sau. Fondul nu a mai factu nicio investitie noua de aproape trei ani, iar Franklin Templeton vrea sa micsoreze dimensiunea Fondului”, afirma analistii Renaissance.

Fondul Proprietatea se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti, pana la sfarsitul anului compania urmand sa realizeze o listare secundara si pe Bursa din Londra. Actiunile FP au inchis sedinta de tranzactionare de joi la un pret de 0,812 lei/titlu, Fondul fiind astfel evaluat la 11,1 mld. lei (2,5 mld. euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri