Doar 10 actiuni straine dintre cele 25 care se pot tranzactiona in prezent si pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti sunt foarte aproape de a inchide primele noua luni ale acestui an cu evolutii pozitive. Cum arata clasamentul complet si ce recomandari au analistii Erste Group pentru urmatoarele 12 luni.

Adidas

Adidas a adus cele mai mari castiguri investitorilor care au mizat pe actiuni straine in acest an, insa chiar si asa randamentul de 23,6% este considerabil mai mic decat decat cel al unor “campioane” locale precum Banca Transilvania (+42%) sau Teraplast (+163%).

“Efectele negative ale vanzarilor mai slabe din Rusia reprezinta o realitate care nu mai are un impact asupra sentimentului investitorilor. In schimb, vanzarile din China sunt in crestere. Credem ca noul trend pozitiv al actiunilor este unul stabil, iar Adidas va evolua in linie cu companiile similare in urmatoarele trimestre”, mentioneaza analistii Erste.

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom are recomandare de “sell” (“vanzare”) de la analistii austrieci, care sunt ingrijorati de gradul ridicat de indatorare al companiei, fapt ce ar putea genera costuri suplimentare in cazul in care dobanzile vor reincepe sa urce.

“De asemenea, urmarim cu atentie strategia agresiva de preturi a T-Mobile SUA si implicatiile negative asupra marjelor companiei”.

Facebook

Cu exceptia lunii august, cand majoritatea actiunilor internationale au suferit corectii puternice, Facebook a avut evolutii constant pozitive in acest an.

“Tranzitia de succes catre veniturile din publicitatea pe terminalele mobile face din Facebook un jucator puternic in piata publicitatii online. Acesta este de altfel si motorul din spatele recentelor rezultate financiare pozitive. Evaluarea peste medie a companiei reflecta perspectivele pozitive de crestere in viitor”

E.ON

Doua companii straine merita mentionate la capitolul scaderi in acest an. Prima este E.ON, gigantul energetic german generand pierderi de 48% in portofoliile investitorilor care au mizat pe aceasta actiune.

“E.ON si-a asumat un control mai strict al costurilor, insa profitabilitatea firmei ramane foarte scazuta. Cererea de electricitate ramane din Europa ramane slaba si cel mai probabil va scadea si mai mult. Concurenta altor surse de energie alternativa devina din ce in ce mai puternica. Ne asteptam la o evolutie negativa a pretului in urmatoarele 12 luni”, spun analistii Erste.

Volkswagen

Volkswagen nu se poate tranzactiona direct pe Bursa de Valori Bucuresti, insa producatorul auto a fost in centrul atentiei investitorilor din toata lumea in ultimele saptamani, dupa ce a fost acuzat ca a trisat la testele privind normele de poluare din SUA. In ziua anuntului, Volkswagen a pierdut un sfert din capitalizare pe Bursa din Frankfurt.

“Intreaga situatie pornita de la acuzele privind nerespectarea normelor de poluare din SUA reprezinta un risc pentru companie (amenzi, efect negativ asupra EBIT, costuri financiare in crestere) si va lovi expansiunea Volkswagen in piata americana. (…) Amenda de 18 mld. dolari despre care s-a vorbit reprezinta scenariul cel mai pesimist. Volkswagen are 19,1 mld. euro cash si investitii pe termen scurt de 10,9 mld. euro; in aceste conditii nu ar fi necesara o majorare de capital (n.red. pentru plata unei posibile amenzi)”, spun analistii Erste.

Recomandarile Erste sunt facute pe un orizont de 12 luni. Buy = Randament asteptat de peste 15%; Hold = Randament 0-15%; Sell = randament negativ.

Compania Evolutie 2015 Recomandare Erste Group
Adidas +23,6% Hold
Deutsche Telekom +20,3% Sell
Facebook +18,9% Buy
Google +16,5% Buy
Visa +7,8% Buy
McDonalds +4,1% Sell
Apple +3,9% Buy
Bayer +2% Buy
Continental +1,1% Buy
Allianz +0,3% Hold
SAP -1,6% Hold
JPMorgan Chase&Co -1,7% Buy
Deutsche Bank -2,6% Sell
Microsoft -5,4% Buy
Commerzbank -5,7% Sell
Coca-Cola -6,1% Hold
Daimler -7,4% Hold
Bank of America -11,1% Sell
Deutsche Post -11,6% N/A
Merck & Company -12,6% Hold
Deutsche Lufthansa -13,6% N/A
BMW -14,5% Hold
Siemens -15,5% Hold
Intel -20,6% Buy
Volkswagen -40,2% Sell
E.ON -48% Sell

Foto: Shutterstock / Global Money

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri