Cresterea economiei romanesti din acest an nu se reflecta si la Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) pentru ca nu exista multe companii ciclice listate, care sa creasca odata cu economia, a declarat Dan Popovici, director general OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a OTP Bank.

Popovici subliniaza ca desi au reprezentat oportunitati solide de investitie, mai ales prin prisma dividendelor, companiile de energie si utilitati care domina Bursa de Valori Bucuresti nu beneficiaza puternic de cresterea economiei.

”Sunt actiuni defensive, nu avem prea multe companii ciclice listate, care sa creasca atunci cand creste si economia. Companii din energie avanseaza mai greu in perioada aceasta, in special cand consumul de energie scade”, a spus Popovici.

Acesta subliniaza ca listarea pe BVB a unor mari companii din retailul romanesc este dificila in conditiile in care majoritatea dintre acestea fac parte din lanturi de multinationale, listate deja in tarile de origine.

Potrivit reprezentantilor OTP, intrarea furnizorului de servicii medicale Medlife pe bursa este una care va creste dinamica pietei pentru ca aceasta firma are capacitatea sa capteze din avansul economiei, pe masura ce firmele sunt tot mai interesate sa ofere servicii medicale private angajatilor.

Bursa de Valori Bucuresti a scazut anul acesta in medie cu 2,6%, evolutie evidentiata de BET-XT, un indice care urmareste cele mai tranzactionate 25 de actiuni din piata. Luand insa in calcul castigul total aduse de aceste actiuni (inclusiv dividendele), piata romaneasca se poate lauda cu un randament de 5% in 2016.

OTP Asset Management si-a marit averea cu 30% anul acesta

OTP Asset Management a inregistrat in 2016 o crestere cu 30% a activelor in administrare, pana la 620 milioane lei (137,7 milioane euro), in contextul in care atentia investitorilor s-a indreptat, in continuare, cu precadere spre fondurile de obligatiuni, iar valoarea activelor administrate de fondurile de investitii au crescut de peste 32 de ori in ultimii 10 ani.

In prezent, valoarea activelor administrate de fondurile de investitii din Romania a ajuns la 24 miliarde lei (5,33 miliarde euro). Piata fondurilor de investitii este in continua crestere, inregistrand in prezent peste 427.000 de investitori.

Totusi, valoarea investitiei pe cap de locuitor in Romania este de aproximativ 445 euro, de peste patru ori mai mica decat cea din Ungaria, de 1.807 euro pe cap de locuitor, sau decat cea din Polonia, de 1.553 euro.

”Suma de 445 euro pe cap de locuitor reprezinta doar 75% dintr-un salariul mediu din Romania, in timp ce in Ungaria, investitia in fonduri pe cap de locuitor este de peste doua salarii medii, iar in Polonia este de aproximativ 1,7 salarii medii”, mentioneaza reprezentantii OTP.

Chiar daca evolutia in Romania a fost una accelerata, cifrele statistice din zona Europei Centrale si de Est arata ca romanii mai au inca mult de recuperat fata de cetatenii altor state din regiune, in ceea ce priveste economisirea, indiferent daca vorbim de depozite bancare sau fonduri de investitii.

Romanii economisesc mult mai putin decat celelalte state din regiune. Astfel, valoarea depozitului bancar pe cap de locuitor in Romania a ajuns la 1.736 euro, cu aproape 28% mai putin decat in Ungaria (2.403 euro) si de peste doua ori mai putin decat in Polonia (4.287 euro).

Cele mai mari depozite exista in Slovenia (8.155 euro), Cehia (7.647 euro) si Croatia (6.005 euro).

„Statisticile ne arata ca economisirea regulata, pe termen lung, este inca intr-o faza incipienta in Romania, iar daca evolutia nu va avea acelasi trend sustinut de crestere, efectele negative s-ar putea vedea, in viitor, in confortul financiar al romanilor”, a declarat Dan Popovici.

Specialistii OTP Asset Management considera ca in contextul actual, in care nivelul de incertitudine este in crestere la nivel global, este recomandata o abordare prudenta a investitiilor de diversificare a portofoliilor pe diferite tipuri de instrumente financiare si diverse valute.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri