Transgaz intentioneaza sa investeasca 366,81 milioane de lei, in 2008, in optimizarea capacitatii de transport in tranzitul international al gazului pe teritoriul Romaniei si in preluarea gazului din import, dar si in cresterea sigurantei in exploatarea conductelor, potrivit companiei.
Transgaz intentioneaza sa dezvolte reteaua de transport prin crearea de interconectari cu retelele de transport din tarile vecine, in scopul asigurarii accesului la surse de aprovizionare alternative, si prin extinderea retelei in zonele unde exista potentiali consumatori, a informat, marti, compania.

Alte obiective prioritare in planul de investitii al anului 2008 sunt modernizarea si implementarea sistemelor informatice (SCADA, SAP), reducerea poluarii si asigurarea protectiei mediului prin respectarea normelor europene de mediu.

Conform Acordului de Cesiune, Transgaz trebuie sa implementeze un plan minimal de investitii, precum si un set minim de lucrari de reabilitare. Investitiile si lucrarile de reabilitare sunt recuperate prin tariful de transport, iar valoarea investitiilor este stabilita impreuna cu Autoritatea Nationala a Resurselor Minerale (ANRM), pentru perioade de cate cinci ani.

Operatorul de gaze naturale Transgaz a obtinut anul trecut un profit net in scadere cu 5,7% fata de 2006, cand profitul afisat a fost de 286,29 milioane lei. Afacerile companiei au avansat cu 14,28% in 2007, pana la 1,04 miliarde lei, comparativ cu anul precedent, cand cifra de afaceri afisata a fost de 909 milioane lei.

Transportatorul de gaze naturale Transgaz a fost infiintat in anul 2000 si este unul din cei cinci membri ai companiei de proiect privind construirea conductei Nabucco alaturi de Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si OMV (Austria).

Transgaz este operatorul Sistemului National de Transport Gaze (SNT), care include peste 11.800 km conducte magistrale de transport gaze naturale si racorduri de alimentare, 29 statii de comanda vane si noduri tehnologice, peste 850 statii de reglare masurare si masurare gaze exploatate de operatorul SNT, peste 950 contoare si aparate de masura a cantitatilor de gaze naturale utilizate in tranzactii comerciale, doua statii de masurare a gazelor din import, sase statii de comprimare gaze, peste 800 statii de protectie catodica si peste 570 instalatii de odorizare gaze.

Valoarea de piata a companiei este de 2,99 miliarde lei (882,17 milioane euro), conform ultimei cotatii de 254,10 lei, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare de luni. Titlurile Transgaz se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori, sub simbolul TGN.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri