Importanta investitorilor straini la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este cunoscuta de toata lumea, insa care este comportamentul lor investitional si cum reactioneaza acestia in diverse situatii. Pe ce se bazeaza nerezidentii cand aleg sa investeasca intr- o piata emergenta? Ce factori ii determina sa cumpere, sa vanda ori sa astepte?
Prezenta unui numar mare de investitori straini intr-o piata de capital are, de cele mai multe ori, un aport important la dezvoltarea bursei, atat prin fluxul de bani cat si prin know-how-ul pe care il aduc.

Comportamentul lor investitional, maniera de dispunere a emitentilor in portofoliu, tehnicile folosite pentru investitii sunt adevarate lectii pentru investitorul roman mic, conform analistilor chestionati de Wall-Street.

Investitiile straine pe piata de capital au dat de multe ori tonul evolutiilor la bursa atat in sens pozitiv prin intrari de capital cat si in sens negative. Specialistii spun ca investitorii locali mu au forta de a determina un trend si asteapta sa preia semnale de afara.

"Investitorii locali preiau de cele mai multe ori semnalul strainilor, in conditiile in care acestia din urma intra sau ies in primul rand de pe actiunile mari care dau tonul evolutiei generale si antreneaza mai departe celelalte nivele ale pietei. Asadar comportamentul strainilor este relevant pentru o piata emergenta, el sustinand o evolutie pozitiva sau negativa pe intervale de luni de zile", ne-a declarat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Datele financiare sunt esentiale in comportamentul strainilor

Ca orice investitor de calibru si care prefera investitiile in defavoarea speculatiilor, strainii isi iau deciziile de investitii in functie de anumiti factori macroeconomici ai tarii dar si fundamentali, in ce priveste emitentii asupra carora se orienteaza. Asadar, spre deosebire de romani, care de cele mai multe ori se lasa guvernati se sentimente (panica sau entuziasm), strainii au demonstrat ca tin cont de date economice si financiare certe si relevante.

“Investitorii nerezidenti incep a analiza o decizie de investitii pornind in primul rand de la context, iar aici performantele macroeconomice ale unei tari joaca un rol important. Fluxul de stiri nefavorabile legate de contextul intern, au pus pentru moment investitorii straini in asteptare. Strainii dau in general trendul in piata, iar potrivit raportarilor bursei de valori se poate observa ca activitatea acestora cu titluri romanesti se afla pe un trend de scadere”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, responsabil Departament Analiza la Intercapital Invest.

Analistul Intercapital Invest enunta ca, daca in anul 2007, achizitiile strainilor in totalul valorii tranzactionate la BVB a fost de 41%, in luna februarie acestea au reprezentat doar 27%. "La actualele nivele de pret nici vanzarile acestora nu au o pondere ridicata in totalul valorii tranzactionate. Atitudinea investitorilor nerezidenti din ultimele luni s-a reflectat cel mai bine in volumele tranzactionate la bursa, care au fost foarte reduse", adauga Andreea Ciobanu.

In februarie, strainii au cumprat titluri de 176,3 milioane lei si au vandut de 178,6 milioane lei, valoarea iesirilor nete fiind de de 2,3 milioane lei, mult mai redusa comparativ cu suma de 209,5 milioane lei inregistrata in ianuarie. Soldul negativ cumparari-vanzari, care este mult mai mic decat in prima luna a anului, scoate in evidenta faptul ca investitorii strãini nu sunt foarte activi in piata, lasand bursa la mâna românilor. Acest lucru a fost vizibil in faptul ca in cea mai mare parte a intervalului de timp, piata de capital romaneasca a fost caracterizata de o stare de asteptare, de incertitudine, alimentata de ingrijorarile privind economia mondiala.

Calmarea burselor externe va readuce strainii la BVB

Specialistii pietei de capital spun ca romanii nu au forta financiara necesara de a intoarce un trend sau de a confirma o miscare. Ei asteapta in continuare semnale din partea strainilor.

" Pe termen lung, atunci cand institutionalii romani vor capata pondere in piata, ma refer aici la fondurile de pensii si fondurile romanesti de investitii, cererea autohtona va avea un cuvant important in lichiditatea si evolutia pietei noastre", ne-a mai declarat Cristian Tudorescu .

Dar ce asteapta strainii? In primul rand clarificarea situatiei economice pe plan international va putea determina schimbari in comportamnetul decizional al nerezidentilor. Semnale pozitive venite de afara, posibilitatea intoarcerii trendului descendent care, in ultima perioada, guverneaza cea mai mare parte a burselor internationale, va determina intrarea strainilor si in pietele emergente, inclusive la BVB.

"Desi la nivel fundamental actiunile romanesti au redevenit ieftine in ultimele luni, acest fapt nu este suficient pentru a asista la o reintrare a strainilor in piata. In momentul in care se va intrevedea la orizont iesirea din bucla descrescatoare la nivel mondial, atunci va aparea din nou consistenta la cumparare in pietele internationale si implicit pe bursa romaneasca. Este posibil ca semnale pozitive sa apara chiar in urmatoarele luni, iar pietele sa inglobeze informatii care anticipeaza revigorarea marilor economii chiar cu 6 - 9 luni inainte ca acest lucru sa devina certitudine. La fel s-a intamplat si la scadere, cand bursele au anticipat cu 2 sau 3 trimestre recesiunea americana. La acel moment investitorii financiari straini vor reincepe alocarea de fluxuri nete catre pietele emergente", crede analistul Cristian Tudorescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri