Dupa agitatia de saptamana trecuta a Bursei de Valori Bucuresti , brokerii sunt optimisti in ce priveste evolutia din urmatoarele zile. Acestia spun ca pietele internationale s-au calmat si ca, cel mai probabil, vom asista la o stabilizare si la cresteri ale cotatiilor, pe fondul unor intrari mai mari la cumparare.

“Cred ca in saptamana aceasta vom asista la cresteri la Bursa de Valori Bucuresti. Turbulentele de pe pietele internationale s-au calmat si acest lucru se va vedea si in piata romaneasca de capital. Cred ca vor reveni cumparatorii, iar cotatiile vor creste. Si cred ca de data aceasta va fi o tendinta mai prelungita si mai consistenta”, a explicat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

De asemenea, Adrian Ceuca, director adjunct la SSIF Broker Cluj, este de parere ca vom asista la o stabilizare a pietei, dar care va depinde foarte mult de conditiile internationale.”Cred ca vom avea parte de o stabilizare a pietei de capital, in functie si de conditiile internationale. Daca nu vom avea vesti proaste sau prabusiri foarte mari. Cred ca bursa ar trebui sa se stabilizeze in conditiile actuale”, a mai spus Ceuca.

Pe de alta parte, Adi Lupsan, Director Adjunct, Responsabil Operatiuni Institutionali este mai sceptic, care vede o volatilitate la fel de ridicata si confirma idea corelarii cu bursele externe. “Cred ca vom asista la o volatilitate la fel de ridicata, in ton cu evolutia pietelor internationale. Sunt asteptate rezultate de la emitentii de pe marile piete internationale. Nu cred ca evolutia BVB va fi diferita de cea a altor burse”, estimeaza Adi Lupsan.

Saptamana trecuta a fost agitata

Joia trecuta, Bursa de la Bucuresti a inregistrat cele mai ample scaderi din ultimii trei ani. Indicii au pierdut peste 7 procente, dup ace, intraday, au afisat scaderi si mai mari.

Valoarea tranzactionata saptamana trecuta a fost in crestere cu aproape 50% fata de cea din saptamana anterioara. Lichiditatea a fost ajutata de titlurile SIF Oltenia si de cele ale Bancii Transilvania. SIF-urile au reprezentat peste 43% din totalul lichiditatii, in timp ce segmental petrolier a insumat 7,61 de procente din total.

Toti indicii s-au depreciat, de la pierderi de 7,30 de procente pentru indicele BET-C si 8,49 de procente pentru indicele ROTX. Singurul emitent care a crescut saptamana trecuta a fost Flamingo, informeaza raportul Intercapital Invest, Kmarket.ro. cea mai mare pierdere a fost suferita de compania Biofarm SA, -22,14%, urmate de Sicomed si Armatura, 20,39%, respective 19,7%. “ A fost o saptamana de panica la BVB, 93% din actiunile cotate la categoria I sau a II-a inregistrand deprecieri semnificative ale cotatiilor. Contabilizand de la inceputul anului, indele BET a scazut cu 30,20%, indicele BET-C cu 26,89% iar BET-FI cu 33,06%. In ultima perioada piata de capital romaneasca a reactionat puternic la evenimentele majore de pe pietele externe si pentru multi investitori in titluri romanesti urmarirea indicilor reprezentativi pentru bursele mari a devenit o obisnuinta”, mai informeaza raportul Intercapital.

Contextul intern si extern tin investitorii departe

Andreea Ciobanu explica in analiza sa de ce investitorii au manifestat reticenta in privinta titlurilor sromanesti si i-au pus intr-o pozitie de asteptare.

“Pe langa corelarea cu celelalte piete externe, in cazul nostrum, ca elemente specifice, am putea adauga si informatiile nefavorabile venite din zona macroeconomica: un deficit de cont current ridicat, inflatie cu mult peste tinta, volatilitatea cursului de schimb si previziuni din partea analistilor de crestere economica mai mica comparative cu estimarile autoritatilor. Toate aceste informatii i-au facut pe investitorii strainii sa adopte o pozitie mai reticenta. Scaderea mai pronuntata a Bursei de la Bucuresti poate fi pusa si pe seama unui grad de maturitate mai scazut a acesteia, comparative cu alte piete emergente mai dezvoltate precum Polonia, Cehia etc si aici ma refer in primul rand la dimensiunea pietei si la numarul redus de oferte publice initiale ce au supraincalzit in 2007 cotatiile titlurilor listate la BVB”, sustine analistul de la Intercapital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri