Turbulentele pietelor financiare din ultimele luni au facut subiectul multor discutii si dezbateri. Dincolo de toate declaratiile cu tenta optimista si de promisiunile de maturizare a pietei de capital din Romania, Bogdan Baltazar, consultant financiar, estimeaza ca bursa romaneasca nu va fi perceputa ca o modalitate de finantare a unei afaceri.
”Mi-e teama ca niciodata bursa nu va putea juca rolul de finantare a corporatiilor, asa cum vedem la tarile anglo-saxone. Noi apartinem modelului continental, german de exemplu, unde finantarea prin banca are o pondere mult mai mare. Cred ca vom ramane in stadiul acesta”, a explicat Bogdan Baltazar. Acesta a mai spus ca astepta ca Societatile de Investitii Financiare (SIF) sa apeleze mai mult la piata de capital pentru a finanta companiile din portofoliile lor.

Consultantul a mai spus ca nu a vazut nicio guvernare romaneasca care sa acorde incredere pietei de capital si care sa ia masuri concrete pentru dezvoltarea acestui segment. “Sprijinul pentru piata sau pentru investitori din partea celor care vin cu discursuri pompoase este egal cu zero, spune Bogdan Baltazar.

Ce spun brokerii?

Desi Bogdan Baltazar spunea ieri ca nu vede o schimbare a perceptiei romanilor despre bursa, brokerii consultati de Wall-Street sunt mai optimisti si mizeaza pe o apropiere a pietei de capital romanesti de modelul anglo-saxon amintit de consultant in discursul sau.

“Trebuie sa luam un calcul un scenariu optimist, de peste cinci ani. Depinde foarte mult de profilul economiei si al pietei de capital. De exemplu, Polonia si Bulgaria au multe IPO, un nivel la care ne dorim si noi sa ajungem. In schimb, in Cehia sunt foarte putine. Noi suntem undeva la mijloc, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Sunt mai multi factori la mijloc, cum ar fi existenta altor posibilitati de finantare, reglementarile. Este un proces gradual”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, vede un orizont de timp mai indepartat pentru momentul in care bursa isi va exercita total rolul de finantare: abia peste zece ani. “Bursa va avea pentru companiile romanesti un rol de finantare doar atunci cand dobanzile bancare vor creste si vom iesi din aceasta zona a banilor ieftini. Cand firmele nu isi vor mai permite sa ia credite pentru a se finanteze se vor intoarce spre piata de capital. Va fi o tendinta naturala, mersul economiei de piata va impinge companiile spre bursa”, a mai spus acesta.

Tarile vecine au avut si conjuncturi favorabile

Daca urmarim modelul Poloniei, multi specialisti spun ca intrarea fondurilor de pensii la BVB va spori foarte mult lichiditatea si capitalizarea, insa conjunctura este putin diferita, intrucat polonezii au avut reglementarii legale care au favorizat aceasta dezvoltare.”In Polonia exista o lege care nu permite fondurilor de pensii sa investeasca mai mult de 5% in pietele straine. Practic, acest lucru i-a obligat sa intre in piata locala, fiind un lucru bun din aceste punct de vedere. Dar nu putem avea pretentia sa fie asa peste tot”, a adaugat Iulian Panait.

Citeste si Bogdan Baltazar: Omul din spatele povestii, un interviu din arhiva Wall-Street.

Citeste si Unde isi vor plasa banii fondurile de pensii, articol publicat in suplimentul Money Wall-Street.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri