Investitorii englezi pariaza pe aproape 1,61 miliarde de dolari ca actiunile dezvoltatorilor imobiliari din Marea Britanie, ca Barratt Developments Plc, vor continua sa se deprecieze in acest an, in timp ce unele dintre acestea au pierdut foarte mult pe piata de capital locala, potrivit companiei de cercetare Data Explorers, citata de Bloomberg.
Aproape 19% din actiunile totale ale celor sapte dezvoltatori listati pe bursa londoneza LSE sunt imprumutate, procentaj mai mare cu 45% decat valoarea de la inceputul lunii mai. Astfel, mai mult de 62% din actiunile oferite spre imprumutare de catre Barrat Developments, Persimmon, Bovis Homes Group si Redrow sunt in posesia vanzatorilor in lipsa.

“Vanzarea in lipsa a avut un impact masiv asupra acestor actiuni in luna iunie. Intr-un timp in care preturile imobilelor sunt in scadere, iar companiile anunta diminuari ale activelor si ale profitului, vanzatorii in lipsa au apasat si mai mult pe butonul de scaderi”, explica Robert Gardiner, analist la Davy Stockbrokers din Dublin.

Pretul actiunilor Barratt s-a triplat din 8 iulie, cand a ajuns la minime-record din cauza datoriilor mari si a deprecierii valorii terenurilor din Marea Britanie, in cadrul celei mai mari crize ipotecare din ultimele trei decade.

Numarul actiunilor imprumutate de catre dezvoltatori investitorilor pana in 13 august este asemanator cu cel de la sfarsitul lunii iunie, inainte ca titlurile sa atinga nivele-record. Cele mai imprumutate actiuni sunt cele ale companiei Bovis Homes Group, 67% din totalul actiunilor oferite pentru creditare, si reprezinta 26% din valoarea de piata.

“Incepem sa vedem o apreciere din partea dezvoltatorilor pe care vanzatorii in lipsa o considera nesustinuta, iar rezultatele care urmeaza sa fie afisate cam intr-o luna nu vor aduce evolutii bune ale actiunilor”, a continuat Robert Gardiner. Peste 1,4 triliarde de dolari in actiuni au fost imprumutate in luna iulie, aproape o treime peste valorile de la inceputul lui 2007, potrivit firmei specializate in creditarea de actiuni din Londra, Spitalfields Advisors.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri