Actiunile bancilor europene s-au depreciat la inceputul sedintei bursiere de luni, din cauza ingrijorarilor legate de nationalizarea Fortis si Bradford & Bingley, informeaza Reuters.
Indicele FTS Eurofirst 300 a scazut cu 2,6%, la 1.075,90 puncte, dupa ce pierduse anterior peste 3%. Grupul financiar belgiano-olandez a fost nationalizat, duminica, in urma unor discutii de urgenta purtate cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Fortis este prima banca importanta din zona euro afectata de criza economica izbucnita in Statele Unite, in august 2007. Actiunile sale s-au depreciat cu 18%.

"Nationalizarile au un impact negativ major asupra sectorului", a declarat Mark Sartori, liderul diviziei de tranzactionare a actiunilor europene in cadrul Fox-Pitt.

"Prabusirile din sectorul financiar se intind catre centrul Europei, iar jucatorii pe piata se intreaba care va fi urmatoarea victima", a adaugat acesta.

Indicele sectorului bancar european, DJ Stoxx , a scazut cu aproape 5%. Actiunile rivalului belgiano-francez al grupului Fortis, Dexia, s-au depreciat cu 23%, dupa ce cotidianul Le Figaro a relatat ca banca ar putea lua masuri pentru o majorare de capital, de urgenta.

Actiunile bancii germane Commerzbank s-au depreciat cu 23%, in ciuda declaratiilor oficialilor grupului ca acesta si-a asigurat nevoile de refinantare pentru anul in curs.

Titlurile bancii Hypo Real Estate au coborat cu 60%, dupa ce aceasta a primit un credit de pana la 35 miliarde euro din partea unui consortiu de banci din Germania, a declarat, luni, o sursa apropiata situatiei.

Indicele FTSE 100 a pierdut 2,5%, indicele Dax - al celor 30 de actiuni-vedeta listate la Frankfurt - a scazut cu 3,1%, in timp ce iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, a pierdut 3,3%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri