Cresterea economica a Romaniei din anii premergatori crizei s-a bazat prea mult si in mod eronat pe o dezvoltare speculativa a sectorului imobiliar, insa avansul PIB-ului pe care il va inregistra tara cand va iesi din criza va fi solid, sustin analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers Romania.
“In anii premergatori crizei economice, Romania si-a datorat avansul Produsului Intern Brut intr-o prea mare masura serviciilor si constructiilor, iar domeniul imobiliar a cunoscut cresteri care au fost total «defazate» fata de restul economiei. A incerca o stimulare a acestui sector in scopul retransformarii sale intr-un fals motor de crestere economica ar fi o totala eroare, lasand economia romaneasca sa ramana vulnerabila si lipsita de substanta”, afirma Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

El este de parere ca programul Prima Casa nu va avea rezultate spectaculoase, intruct va fi subminat de rata ridicata a somajului si de temerile populatiei privind siguranta locului de munca. “In mod paradoxal pentru unii, acest lucru este folositor economiei romanesti care va trebui sa isi diversifice cresterea economica viitoare si sa isi sustina cu mult mai mult industria si agricultura. Evident, e de asteptat o atentie crescuta a autoritatilor asupra acestora din urma”, subliniaza Safta.

El mai afirma ca o analiza in profuzime a tarii ar evidentia atuurile romanilor si oportunitatile care se ivesc la nivel local si global si care pot fi exploatate. “In plus, apartanenta la UE, dar neaderarea, insa, la moneda euro, alaturi de dezavantaje, are si avantaje: Banca Nationala poate actiona in vederea devalorizarii leului pentru a stimula exporturile, poate decide rata dobanzii, poate controla tiparirea de moneda, etc. In conjuctura mondiala actuala, Romania trece printr-o perioada in care poate influenta semnificativ modul si ritmul in care va iesi din criza si va crestere pe termen mediu”, apreciaza Victor Safta.

In ceea ce priveste industriile conexe sectorului imobiliar, in special constructiile, acestea pot fi stimulate prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii extrem de deficitare, una dintre conditiile de baza fiind accesarea si utilizarea fondurilor europene disponibile in acest scop, precizeaza directorul XTB.

Analiza casei de brokeraj indica faptul ca somajul descurajeaza programele de stimulare a tranzactiilor imobiliare si in alte tari ale lumii. In SUA, de exemplu, in ultimele perioade analizate, tranzactile au scazut atat pe segmentul imobilelor vechi, cat si pe cel al locuintelor noi, desi economica americana a marcat o crestere spectaculoasa in ultimul trimestru al anului trecut, de 5,9%.

De asemenea, Spania si Tarile Baltice resimt socul, dupa ce au avut parte de un “boom” imobiliar cativa ani la rand, care le-a sustinut puternic cresterile si care acum actioneaza exponential in sens invers.

“Spre deosebire de acestea economia SUA se bazeaza pe o industrie si o agricultura foarte dezvoltate, asa incat poate privi spre sectorul imobiliar ca spre un barometru al redresarii si nu un motor important al iesirii din criza”, declara analistii X-Trade Brokers.

La polul opus se afla Germania, care nu a inregistrat un boom imobiliar si, in consecinta, nu a avut parte nici de caderi dramatice ale acestui sector.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri