Bursa de Valori Bucuresti a inceput luna mai cu scaderi, dupa ce pietele europene au reactionat negativ fata de ajutorul financiar de 110 miliarde euro aprobat pentru Grecia.
“Poate ca investitorii se asteptau la o suma mai mica. Inca persista semne de intrebare care privesc situatia Greciei si din cauza asta exista o oarecare reticenta din partea investitorilor.Totusi, ajutorul financiar este un lucru bun pentru ca piata se va mai linisti si se va stabiliza, dar asta nu presupune neaparat o trecere pe cresteri”, a declarat Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, pentru Wall-Street.

Lichiditatea pietei de actiuni a urcat cu 4 ori, la 26,84 milioane lei (6,5 mil. euro), in timp ce rulajul total de la BVB a fost de 27,05 milioane lei (6,55 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,40%, pana la 5.647,46 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,05%, pana la 3.398,76 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 1,38%, pana la 29.147,84 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,73%, ajungand la 11.633,29 puncte.

Suspendarea de la tranzactionare si profiturile in scadere, aprobate de actionarii celor cinci SIF-uri, au determinat deprecieri ale acestor emitenti. “Poate ca exista unii investitori institutionali care considera ca in situatia de fata, cu profituri prognozate reduse drastic, SIF-urile nu mai sunt rentabile ca investitii. Totodata, exista si perceptia ca Romania se poate asocia cu Grecia si se doreste o reducere a riscului pe aceasta regiune”, explica Necula.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 1,08%, la 556,39 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,46%, pana la 774,20 puncte.

Brokerul se asteapta ca, in perioada urmatoare, evolutia Bursei sa fie una zig-zag, fata cresteri sau scaderi spectaculoase. “Piata poate sa ajunga la un punct de echilibru, iar investitorii par sa prefere o atitudine de asteptare si se observa ca nu au apetit mare nici pentru cumparare, nici pentru vanzare”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

Trei emitenti au generat 60% din rulajul pietei

Actiunile SIF Moldova, SIF Oltenia si BRD SocGen au generat in sedinta de tranzactionare de ieri peste 60% din rulajul total al pietei.

Cel mai mare rulaj a fost atras de catre SIF Oltenia (SIF5), de 8,74 milioane lei, si a fost si singurul emitent de profil care a inchis pe cresteri, ca urmare a dividendului record aprobat de actionari in adunarea generala. Pretul actiunilor a urcat cu 1,1%, la 1,83 lei.

Pe de alta parte, titlurile SIF Moldova (SIF2) au scazut cu 2,27%, la cotatia de 1,29 lei, pe schimburi in valoare de 4,44 milioane lei.

Profitul obtinut de catre BRD SocGen (BRD) in primul trimestru a facut ca actiunile bancii sa inchida sedinta in stagnare la 14,5 lei, pe tranzactii in valoare de 3,73 milioane lei. Tot din sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania (TLV) au scazut cu 0,90%, la 2,2 lei, pe o lichiditate de 1,25 milioane lei.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au inregistrat un declin de 1,23%, la pretul de 0,321 lei, pe rulaje de 1,65 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri