Corina Cretu, propusa pentru postul de comisar european, va fi audiata de comisiile reunite pentru afaceri europene peste o saptamana.

Corina Cretu, propusa comisar european pentru Politici Regionale, va fi audiata de comisiile reunite pentru afaceri europene peste o saptamana, a anuntat, marti, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Birourilor Permanente Reunite.

Conducerea celor doua Camere a analizat, in sedinta de marti, o scrisoare a premierului Victor Ponta prin care acesta informeaza asupra atribuirii, in cadrul Comisiei Europene, a portofoliului politici regionale pentru Corina Cretu si solicita audierea aesteia in comisiile de specialitate. Pe ordinea de zi a sedintei s-a mai aflat o scrisoare a senatoarei PDL Anca Boagiu, presedintele Comsiei pentru afaceri europene, referitoare la desemnarea reprezentantului national pentru functia de comisar european.

La finalul sedintei Birourilor reunite, Calin Popescu Tariceanu a mentionat ca au existat ”cateva mici discutii” privind acest subiect si s-a dat termen o saptamana pentru audierea in comisii a Corinei Cretu. ”Astazi, reprezentantul PDL a invocat faptul ca procedurile legale nu au fost respectate. Cutuma care s-a instalat la nivelul tuturor tarilor europene presupune o informare prealabila discreta si o discutie discreta intre prim-ministru si presedintele Comisiei Europene, in cazul de fata premierul Victor Ponta cu presedintele CE, Jean Claude Juncker, in baza careia premierul ii face cateva propuneri”, a spus Tariceanu. El a mentionat ca o singura propunere nu poate sa fie suficienta, tinind cont ca, in general, comisarul trebuie sa se inscrie ”intr-un regim un pic mai complicat”.

Tariceanu a spus ca, in acest sens, la nivelul membrilor Comisiei Europene trebuie sa se respecte echilibrul si proportionalitatea cu grupurile politice, familiile politice din Parlamentul European si, de asemenea, trebuie sa se pastreze un anumit raport intre reprezentarea femeilor si a barbatilor. ”Presedintele Comisiei are un mandat destul de complicat pentru a reusi sa puna in acord toate aceste lucruri si cu (...) ponderea tarilor care solicita anumite pozitii. Abia dupa ce presedintele Comisiei isi da acceptul cu privire la nominalizare acest nume poate fi facut public, pentru a nu expune in mod inutil persoane care ar putea fi refuzate, nu pe criteriul profesional sau politic, ci pentru simplul fapt ca nu respecta aceste conditionalitati pe care presedintele Comisiei trebuie sa le respecte in momentul in care merge in fata Parlamentului”, a explicat presedintele Senatului.

”Au existat doua propuneri, presedintele Comisiei a acceptat propunerea referitoare la Corina Cretu, comisar pentru Politici Regionale, si din acest moment este normal sa se intre in procedura interna, adica audierea in fata comisiilor pentru afaceri europene din cele doua Camere”, a continuat Calin Popescu Tariceanu. Intrebat daca se va da si un vot in plenul Parlamentului, el a raspuns: ”In momentul de fata am stabilit numai la nivel de comisie”. Comisia Europeana a prezentat oficial, saptamana trecuta, componenta Executivului european propus de Jean Claude Juncker, in care Corina Cretu este comisar european pentru Politica Regionala.

Sursa foto: Facebook/ Corina Cretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri