Micii proprietari spanioli, care au facut credite pe 20-30 de ani pentru a-si cumpara un apartament, sunt loviti in plin de criza financiara, care a determinat cresterea ratelor lor lunare.
"Daca va continua situatia asta, va trebui in cele din urma sa vand sau sa fac cadou bancii apartamentul", spune Francisco Gonzalez, paznic de imobile la Madrid, care are acum doua locuri de munca pentru a-si putea acoperi rata la apartament si cheltuielile.

In atmosfera de optimism a boomului economic spaniol, el si sotia lui originara din Mexic au cumparat in 2005 un apartament de 40 de metri patrati in vestul Madridului, contractand o ipoteca cu dobanda variabila, ca 90% dintre cei care isi cumpara case in Spania. Cuplul are de platit un imprumut de 215.000 euro pe 30 de ani si si-a vazut ratele crescand de la 840 de euro la 1.300 in ultimii trei ani, scrie NewsIn.

Vinovatul pentru acest "cataclism" este Euribor, o cotatie zilnica a dobanzilor pentru miscarile de capital interbancar pe piata monetara din Zona euro, care influenteaza direct ratele dobanzii la creditele pentru persoane fizice. Euribor nu inceteaza sa creasca, in plina criza financiara, si a devenit sperietoarea a numerosi mici proprietari spanioli, precum Francisco, care face eforturi mari sa-si poata plati ratele la casa.

Indicele a urcat de la 2,2% in septembrie la 5% in prezent, si bate toate recordurile de cateva luni. Traiectoria sa o urmeaza pe cea a dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene (BCE), ridicata constant in ultimii ani, pentru a preveni o supraincalzire inflationista. Euribor creste insa mai repede decat dobanda BCE, pe o piata interbancara secatuita de criza financiara.

"In iulie, am simtit ca nu mai fac fata. Am cautat un al doilea loc de munca", gasit in august, tot ca paznic de imobil, spune Francisco.

Cand a contractat creditul, castiga 1.700 de euro pentru 12 ore de munca pe zi. În prezent, lucreaza opt ore dimineata pentru o firma si opt dupa-amiaza pentru alta, castigand in total 2.000 de euro. Sotia lui castiga 300 de euro, avand grija de copii de la o scoala doua ore pe zi.

"Cu al doilea loc de munca, mai respiram putin. Dar ma limitez la munca, mancare si somn", explica Francisco.

"Imi placeau mezelurile fine. Acum mancam paste si pui. Imi placea sa merg la cinema, la restaurant sau sa beau o bere in weekend. Acum, toate astea sunt un lux, au disparut din viata mea. Nu mi-am mai cumparat haine de trei ani. N-am mai plecat in concediu de la cumpararea apartamentului", a incheiat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri